Eveniment

Scumpirea creditelor nu ar pune probleme companiilor

Scumpirea creditelor nu ar pune probleme companiilor

Click pentru imaginea marita

13.12.2007, 19:17 19

O crestere a dobanzii cu un punct procentual ar determina o scadere a rezultatului brut al companiilor care au apelat la credite bancare cu 208 milioane de lei (59 de milioane de euro), respectiv 1% din profitul inainte de impozitare realizat, arata studiul "Analiza asupra vulnerabilitatii sectorului real. Scenarii de stress-testing si cuantificarea riscului de nerambursare", realizat de Directia Stabilitate Financiara a BNR.
Chiar si in cazul unei cresteri soc, cu 3 puncte procentuale, pierderile de 624,8 milioane de lei (177 mil. euro), reprezentand 0,18% din PIB, ar fi usor de gestionat, intrucat ar reprezenta o scadere cu numai 3% a profitului inainte de impozitare realizat de companiile nefinanciare.
Astfel, BNR ajunge la concluzia ca o crestere soc a dobanzii ar avea un "impact redus asupra stabilitatii financiare".
Efectele unei asemenea evolutii ar afecta omogen companiile din sectorul real, spre deosebire de o posibila depreciere soc a leului, care ar genera beneficii suplimentare pentru exportatori, insa ar reduce drastic profiturile importatorilor.
Impactul redus al unor socuri de crestere a costurilor creditelor asupra companiilor se explica inclusiv prin ponderea redusa pe care acestea o reprezinta in structura surselor de finantare. Potrivit unui studiu prezentat recent de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, creditul bancar reprezenta in iunie doar 8% din pasivele (sursele de finantare) companiilor locale.
La sfarsitul lunii octombrie, creditul contractat de companii (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) ajunsese la 70 de miliarde de lei (aproape 21 de miliarde de euro), reprezentand 52,5% din creditul neguvernamental.
Desi ramane preponderent, creditul pentru companii a urcat destul de incet in ultimii ani, in timp ce bancherii si-au concentrat atentia asupra segmentului de retail, care a inregistrat cresteri sustinute.
BNR vede o reducere a riscurilor induse de companii asupra sectorului financiar (masurate prin probabilitatea de nerambrusare a creditelor contractate) in 2007 fata de 2006.
Principalul factor care a determinat imbunatatirea riscului de credit a fost scaderea ponderii reprezentata de costul indatorarii in cifra de afaceri realizata de companii.
Evolutia a fost sustinuta pe de o parte de reducerea dobanzilor la credite, sub presiunea cresterii concurentei intre banci, care s-a suprapus peste o perioada prelungita de crestere a afacerilor, pe de alta parte.
In schimb, inrautatirea disciplinei in plati (reflectata de cresterea termenului de incasare a creantelor) si diminuarea profitabilitatii companiilor au majorat riscul de credit.
De altfel, BNR vede continuarea tendintei de reducere a riscului de credit aferent companiilor nefinanciare in urmatorii trei ani. Reducerea restantelor la datoriile comerciale in structura indatorarii companiilor, dar si ieftinirea creditelor bancare vor actiona in sensul reducerii riscului de credit.
In schimb, imaginea companiilor in fata creditorilor este afectata de tendinta de inrautatire a disciplinei la plati, reducerea gradului de utilizare a activelor, dar si de cresterea gradului de indatorare.
La nivel sectorial, BNR noteaza ca firmele din comert si servicii sunt cel mai putin riscante. Situatia este favorabila, in conditiile in care acestea concentreaza aproape 50% din totalul resurselor atrase de sectorul real de la banci. Industria, care are un risc mai ridicat, concentreaza 37% din totalul creditelor contractate de companii.
BNR noteaza ca "optimismul general" privind perspectivele de dezvoltare ale pietei imobiliare a alimentat cresterea creditarii bancare catre companiile din acest sector. Intre 2004 si 2006, aceste credite au crescut cu 92%. Circa 3% din creditul contractat de companiile nefinanciare a mers in acest sector.
"O deteriorare a conditiilor de pe piata imobiliara
s-ar putea reflecta negativ asupra capacitatii acestor companii de a onora serviciul datoriei, iar institutiile de credit vor asista la o diminuare a valorii colateralului (garantii imobiliare) aferent creditelor acordate si la o crestere a pierderilor inregistrate." Studiul BNR arata ca, la nivel agregat, creditele bancare sunt concentrate in companii cu un risc de credite peste medie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO