Eveniment

Şeful CNAS: Prea multe medicamente scumpe

17.06.2010, 23:05 19

Nicolae Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurăride Sănătate (CNAS) care administrează fonduri de 4 mld. euro anual,unul dintre cele mai mari bugete ale unei instituţii publice, spunecă în România se consumă în proporţie de 70% medicamente scumpe,adică medicamente originale, cel mai mare procent din Europa.

"Asistăm la o aberaţie. Trăim într-o ţară săracă, dar careconsumă 70% medicamente originale şi 30% medicamente generice(medicamente care apar în momentul în care expiră patentul unuimedicamente original - n. red.)", a spus Duţă într-un interviuacordat Ziarului Financiar. Anul trecut cheltuielile CNAS cumedicamente s-au ridicat la aproximativ 3 mld. lei (0,7 mil. euro).Duţă este primul reprezentat al autorităţilor care ridică problemaconsumului mare de medicamente scumpe, în condiţiile în care pânăacum majoritatea oamenilor din sănătate vorbeau despre insuficienţafondurilor.

Pe fondul crizei, majoritatea statelor europene încearcă să-şireducă cheltuielile cu sănătatea şi au în vedere măsuri precumreducerea nivelului de compensare, substituţia medicamentelororiginale cu cele generice sau tăieri de preţuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO