Eveniment

Statul a luat un miliard de euro la sub 5% dobândă

Autor: Claudia Medrega

04.05.2011, 23:58 467

Ministerul de Finanţe a vândut ieri băncilor locale obligaţiuniîn euro cu scadenţa la trei ani în valoare de 939,2 mil. euro,oferind un randament mediu de 4,89%, cu aproape 0,1 puncteprocentuale mai mult faţă de nivelul din noiembrie 2010 când a emistitluri de peste 1,3 mld. euro cu aceeaşi maturitate. Preţul finalşi valoarea emisiunii au fost foarte apropiate de previziunile depe piaţă.

De această dată, suma programată era de 600 mil. euro, faţă de1 mld. euro în toamna trecută. Chiar dacă între timp nivelulCDS-urilor pentru România (costul asigurării contra riscului dedefault) a scăzut cu aproape un punct procentual, majorareadobânzii de referinţă la euro a contrabalansat acest efectfavorabil. Nici trecerea la un acord cu FMI de tip preventiv, nicitendinţa de re­du­cere a deficitului bugetar nu au influenţatfavo­rabil costul finanţării statului faţă de anul trecut.

"Scăderea CDS-urilor a fost compensată de creşterea dobânzii dereferinţă, aşa încât preţul a rămas relativ neschimbat pentruaceastă maturitate. Cred că suma atrasă este foarte bună, cu atâtmai mult cu cât nu mai există constrângerea ca băncile mari să-şimenţină expunerile pe Ro­mânia", comentează Marius Stoica,directorul tre­zoreriei BRD-SocGen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO