Eveniment

Stolojan: Oracle si Renault deschid centre de cercetare

21.02.2006, 20:43 22

Companiile Oracle si Renault au decis sa deschida in Romania centre de cercetare-dezvoltare tehnologica, a anuntat ieri consilierul prezidential Theodor Stolojan la un seminar dedicat comunicatiilor electronice si tehnologiei informatiei in contextul integrarii europene, organizat de CCIR.

"Compania americana Oracle a luat decizia de a face un centru de dezvoltare in Romania pentru toata zona Europa de Sud-Est si nu numai", a declarat Stolojan. El a mai anuntat ca grupul Renault a luat decizia, care va fi anuntata foarte curand, de a face un centru de dezvoltare tehnologica in Romania, in care vor fi angajati circa 2.000 de ingineri romani.

"Avem la ora actuala investitii care tintesc sa transforme Romania intr-o tara exportatoare de servicii, creatoare de valoare ridicata", a spus Stolojan. Consilierul prezidential a enumerat o serie de "puncte negative" ale Romaniei in domeniul IT&C.

El a precizat ca, in ultimele luni, aproape nu a existat saptamana fara reclamatii cu privire la sistemul informational din Ministerul Educatiei. "Milioane si milioane au fost cheltuite pentru computere si sisteme informationale care zac nefolosite", a spus Stolojan.

Stolojan a dat si exemplul milioanelor de euro cheltuite de banci inainte de privatizare, pentru introducerea sistemelor informationale. "Dupa privatizare, bancile multinationale au venit cu sistemele lor, pe care le-au introdus", a spus Stolojan.

Un alt exemplu dat de consilierul prezidential este cel al sistemului administratiei publice, care, "in epoca computerului inca lucreaza cu pixul". Conform lui Stolojan, Romania trebuie sa faca fata unui nou sistem de gandire-organizare, generat de revolutia digitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24