Eveniment

Studentii si muncitorii, din nou in strada

31.10.2003, 00:00 11



Atat studentii, cat si muncitorii de la Roman Brasov si Siderurgica Hunedoara si-au continuat ieri protestele de strada. Studentii bucuresteni au decis sa continue greva in ciuda faptului ca reprezentantii organizatiilor studentesti au ajuns la un acord cu reprezentantii Ministerului Educatiei si au decis sa renunte la proteste.



Studentii se pregatesc sa ocupe Piata Victoriei



Studentii bucuresteni s-au adunat ieri, in jurul pranzului, la Universitate, in dreptul fantanilor, unde au cerut, pe langa conditii decente de trai in camine, o reforma de fond a invatamantului superior, precum si reducerea cu 50 la suta a tarifelor la biletele pe toate tipurile de tren. Ei au spus ca protocolul incheiat de lideri nu este altceva decat "o tradare a studentilor" si ca nu vor sa se lase pe mana liderilor, despre care spun ca sunt manipulati politic, potrivit Mediafax.



Participantii la protest au hotarat ca, incepand de astazi, sa se organizeze la nivelul fiecarei facultati, astfel incat in numar cat mai mare sa se adune, luni, la Universitate, de unde sa porneasca in mars spre Guvern si sa ocupe Piata Victoriei.



Studentii au venit in mars din campusul Regie, blocand un sens de mers, pe cheiul Dambovitei, pana la Facultatea de Drept si apoi spre Universitate. Protestul lor a fost primit cu simpatie de trecatori, unii apropiindu-se chiar de tineri si strangandu-le mainile.



Drum blocat si ziaristi huiduiti la Brasov



Cei aproximativ 4.000 de muncitori de la Roman Brasov au blocat din nou DN1, la intrarea in municipiu, pentru a treia zi in aceasta saptamana, insa, spre deosebire de zilele precedente, ieri protestatarii s-au manifestat extrem de violent, aruncand cu pietre, mere si pungi cu lapte in ziaristi.



Imediat dupa ce au ajuns in intersectia pe care au blocat-o si zilele trecute, Marius Stinghe, liderul sindical al Uniunii Sindicatelor Libere Independente din Roman, le-a strigat muncitorilor ca presa este mincinoasa, moment in care multimea a inceput sa arunce cu pietre, mere si chiar cu pungi de lapte in ziaristii aflati pe marginea drumului. Pentru a linisti spiritele, echipele Politiei si ale Jandarmilor le-au cerut cameramanilor si fotografilor sa fie foarte atenti cand filmeaza. Chiar si fara sa fie filmati sau fotografiati, muncitorii i-au huiduit indelung pe ziaristi, nici unul dintre liderii sindicali nedand explicatii concrete in legatura cu afirmatia facuta de Marius Stinghe, potrivit careia presa ar dezinforma opinia publica. In jurul orei 15.00, ca si in zilele precedente, muncitorii au eliberat intersectia, amenintand ca vor reveni si in cursul zilei de vineri. Muncitorii au cerut ca cei care vor fi disponibilizati in aceasta toamna sa primeasca intr-o singura transa indemnizatia de somaj, veniturile de completare si salariile compensatorii prevazute de contractul colectiv de munca. Lista de revendicari mai prevede asigurarea altor locuri de munca pentru cei care vor fi disponibilizati si asigurarea, de catre Guvern, a platilor compensatorii prevazute de contractul colectiv de munca.





Marsul siderurgistilor



Cateva sute de siderurgisti au pornit ieri, in jurul orei 9.00, din fata sediului PSD Hunedoara, intr-un mars de protest pe strazile municipiului si s-au intors la lucru dupa doua ore, aceasta fiind cea de-a patra zi de proteste. Protestatarii au solicitat pentru disponibilizati conditii similare celor acordate salariatilor de la Sidex Galati, adica o prima de plecare intre 50 si 100 de milioane de lei si salarii compensatorii timp de doi ani. Liderul sindical al siderurgistilor, Dorin Redinciuc, a discutat, ieri dimineata, cu o parte dintre cei 3.050 de disponibilizati in primavara acestuia an, prezenti in curtea intreprinderii, carora le-a promis ca va discuta luni cu reprezentantii LNM Holding si despre situatia lor, disponibilizatii neprimindu-si salariile compensatorii in aceasta luna. Potrivit lui Dorin Redinciuc, membrii sindicatului "Siderurgistul" se vor intalni luni cu reprezentantii LNM pentru a discuta acordul social. Membrii Consiliului Director al sindicatului urmau sa decida ieri daca vor continua protestul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO