Eveniment

SUA trimite un nou pachet de ajutor militar de 375 milioane de dolari pentru Ucraina

SUA trimite un nou pachet de ajutor militar de 375...

Autor: Andreea Tobias

20.05.2023, 10:00 85

Biden va anunţa un nou pachet de ajutor militar de 375 milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv muniţie. Washingtonul a dat, de asemenea, „semnalul pozitiv” că va permite altor ţări să furnizeze Ucrainei avioanele F-16 pe care le cere insistent pentru a contracara invazia rusă.

Preşedintele american Joe Biden va anunţa un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina în timp ce se va afla la Hiroshima, în Japonia, unde participă la summitul G7 2023 al liderilor mondiali, a declarat vineri un oficial american citat de Reuters.

Oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că pachetul va include artilerie, muniţie şi lansatoare de rachete HIMARS.

Conform Politico, anunţul va fi făcut după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va avea loc la sfârşitul acestui weekend, la G7 din Japonia.

Anunţul vine în contextul în care preşedintele SUA a semnalat că va da undă verde transferului de avioane de luptă americane F-16 către Ucraina, spunându-le omologilor săi din G7, în cursul nopţii, că va sprijini un efort internaţional comun de pregătire a piloţilor ucraineni pe aceste avioane.

Aceste mişcări reprezintă o demonstraţie puternică de sprijin pentru Kiev înaintea unei contraofensive aşteptate, care, speră ucrainenii, va recuceri mai multe teritorii confiscate de Rusia. Moscova a bombardat Ucraina cu rachete în ultimele săptămâni, dar Kievul a reuşit să contracareze atacurile cu ajutorul apărării aeriene occidentale recent primite, cum ar fi sistemul de rachete Patriot.

Ţări care au pilotat F-16 timp de decenii, precum Belgia, Danemarca şi Olanda, au anunţat că vor participa la programul de antrenament, în timp ce Norvegia se gândeşte, de asemenea, să dea o mână de ajutor.

Toate ţările NATO se află în proces de tranziţie la F-35 şi şi-au vândut F-16 mai vechi unor ţări terţe, precum România, care doresc cu disperare să se modernizeze faţă de avioanele din epoca sovietică, scrie Politico.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO