Eveniment

Subiectul BCR, maine la guvern

05.12.2002, 00:00 13

Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va prezenta in sedinta de guvern de maine un memorandum pe baza caruia Guvernul va analiza situatia creata si va decide modalitatea prin care se va continua procesul de privatizare, a anuntat ieri Autoritatea pentru Privatizare (APAPS). In opinia APAPS, pentru continuarea privatizarii este nevoie "in mod evident" de o noua abordare.
"In cadrul sedintei de marti seara au fost analizate mai multe propuneri, care privesc inclusiv schimbarea strategiei de privatizare. Desi a fost luata in discutie, listarea unui pachet de actiuni ale BCR pe Bursa de Valori Bucuresti este considerata de Comisie o ultima solutie. S-ar putea ca, in prima faza, sa se decida inversarea etapelor de privatizare prin vanzarea pachetelor prevazute in strategia actuala catre International Finance Corporation, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si salariatii bancii", au declarat surse din cadrul comisiei de privatizare citate de Mediafax.
Cei mai multi dintre membrii comisiei sustin ca strategia trebuie sa cuprinda in continuare atragerea unui investitor strategic, care sa detina peste 50% din actiuni si sa asigure un management performant, precum si transferul de know-how.
La data de 29 noimebrie, termenul limita pentru depunerea scrisorilor de interes la cea de-a doua incercare a autoritatilor romane de a privatiza BCR, Autoritatea pentru Privatizare a anuntat ca nici un investitor nu si-a exprimat intentia de a cumpara pachetul majoritar.
Privatizarea Bancii Comerciale Romane reprezinta o conditie pe care statul roman trebuie s-o indeplineasca, stipulata atat in relatia cu Fondul Monetar International, prin acordul stand-by, cat si prin acordul PSAL II semnat cu Banca Mondiala. Reluarea privatizarii BCR dupa expirarea primului termen a fost decisa cu acordul organismelor internationale.
Actuala strategie de privatizare a BCR prevede vanzarea intregului pachet de actiuni detinut de stat, din care, in prima etapa, cel putin 51% catre un  investitor strategic, urmand ca cel mult 8% sa revina salariatiilor bancii si un pachet de pana la 10% sa fie oferit catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Financial Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO