Eveniment

Surse: Guvernul va plafona preţul lemnelor pentru încălzire la 500 de lei metrul ster . „Măsura se referă la Romsilva”

Surse: Guvernul va plafona preţul lemnelor pentru...

Autor: Mediafax

17.09.2022, 12:23 6106

Coaliţia de guvernare a decis joi plafonarea lemnelor pentru încălzire, comercializate de Romsilva, la 500 de lei metrul ster, pentru o perioadă de 6 luni, au precizat surse politice.

”Am decis plafonarea preţului lemnelor de foc la 500 de lei metrul ster. Măsura se referă la Romsilva”, spun surse politice.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a început elaborarea unui proiect care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului..

După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului.

„În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, constatăm o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să devină victimele unor creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. În prezent, specialiştii noştri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels