Eveniment

„Tara e sufocata de bugetari si trebuie taiat la sange. Alta sansa nu avem". Cum comentati?

„Tara e sufocata de bugetari si trebuie taiat la sange. Alta sansa nu avem"

Pe 4 noiembrie 2008, ZF a or4ganizat o masa rotunda cu politicieni si businessmani despre evolutia economiei in 2009, la care a participat si Lionachescu. Verdictul oamenilor de afaceri a fost clar: Politicieni, treziti-va!

13.07.2009, 00:00 139

Aproape toti cei 70 de cititori care au comentat pe www.zf.ro sunt de acord cu cea mai dura masura propusa pana acum de un reprezentant al mediului de business: Guvern tehnocrat si reducerea aparatului guvernamental cu 50%. Acest lucru arata ca mediul de business simte ca piedica majora pentru relansarea economiei este calitatea proasta a actului administrativ, care nu a fost perceputa atunci cand economia a fost pe crestere, dar acum devine acuta.
Doru Lionachescu, partener principal la Capital Partners, una din cele mai mari case de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari de pe piata locala, a avansat intr-un comentariu publicat in ZF la sfarsitul saptamanii trecute o solutie-soc pentru traversarea crizei.
„Noul guvern (tehnocrat - n.r.) trebuie sa-si propuna un singur obiectiv, logic, realizabil, usor de inteles si de asumat de opinia publica - reducerea la jumatate a cheltuielilor bugetare in cel mai scurt timp. De aceea i-am zis, «Guvernul minus 50%»", a scris Lionachescu in ZF.

„Trebuie taiat la sange"
Cititorii ZF au reactionat dur la masurile propuse de bancherul de investitii. „Ar trebui taiat la sange. Incepand, cum s-a facut recent in Polonia, cu internele si apararea, care sunt cele mai «neproductive» in perioada de criza. Trebuie niste tinte foarte clare, o echipa de consultanti ia la puricat un minister, se mai consulta cu alte echipe la sfarsit sa aiba o viziune globala si se fac propuneri foarte clare care vor fi baza de actiune pentru guvern", a scris un cititor pe www.zf.ro.

„Tara e sufocata de bugetari"
Un alt cititor a avansat ideea potrivit careia sectorul privat ar putea sa preia o parte din institutiile care formeaza in prezent structurile bugetare, pentru a impinge in zona productiva si competitiva activitati care in prezent sunt blocate sau functioneaza din inertie.
„Pe cel care isi va asuma raspunderea reducerii aparatului bugetar supradimensionat, nefunctional, superbirocrat si costisitor, istoria il va aseza in galeria marilor romani. Nu cred ca avem astazi un astfel de om, dar ne-am dori", a comentat Mircea Ienciu.
Reactia bancherului de investitii a venit intr-o perioada in care mai multe voci din mediul de business au inceput sa se faca auzite, in conditiile in care oamenii de afaceri au vazut in ultimele luni cum economia o ia la vale si au fost nevoiti sa ajusteze in jos afacerile si numarul de angajati.
Intre timp, Guvernul nu a facut nimic concret pentru sprijinirea businessului, principalul platitor de taxe si impozite si cel care misca economia.
„Tara este sufocata de tot sistemul bugetar, sistem care in realitate functioneaza contrar asteptarilor pentru care a fost creat, consuma resurse la niste cote alarmante si nu furnizeaza contribuabilului niciun serviciu de calitate", a spus un alt cititor, Adrian, pe www.zf.ro.
Asteptam in continuare reactii pe www.zf.ro

Cum vede iesirea din criza un bancher de investitii

1. Guvern tehnocrat, fara coloratura politica.
„Un astfel de guvern tehnic, de sacrificiu, neavand aspiratii politice si obiective electorale, ar putea avea spatiul de manevra pentru a lua imediat o serie de masuri radicale, in lipsa carora mi-e teama ca ne indreptam catre haos. Miza este infricosatoare: riscam sa pierdem in urmatoarele 12 luni tot ce am acumulat in ultimii 20 de ani. (...) Romania se indreapta cu o viteza atat de mare spre un colaps al finantelor publice, incat nu mai e timp pentru jumatati de masura."

2. Reducerea aparatului guvernamental cu 50%.
„Este imperativ sa inlocuim abordarea haotica, nefocalizata, hei-rupista a actualului guvern cu focalizarea maxima pe un singur obiectiv, cel mai important in actuala faza a crizei economice - reducerea drastica a jafului care se petrece in prezent pe banii contribuabilului roman. Logica definirii acestui unic obiectiv prioritar porneste de la situatia dramatica in care ne gasim, legata de ponderea imensa a cheltuielilor salariale bugetare in PIB - de aproape doua ori mai mare decat media tarilor europene mult mai bogate decat noi."

3. Unele ministere trebuie sa dispara.
„Presedintia si Parlamentul trebuie sa-si reduca aparatele la jumatate, guvernul trebuie restructurat la jumatate, toata pleiada de sugative bugetare atarnatoare trebuie taiate la jumatate, daca nu eliminate. Cum se poate face? Simplu, iata cateva idei: in aparatul guvernamental trebuie sa ramana numai ministerele-cheie; taierea incepe cu ministerele-sinecura: Turism, IMM, Cultura, Tineret, acestea trebuie sa dispara, activitatea lor utila (daca exista?!) fiind preluata de un nucleu restrans de specialisti in ministerele limitrofe."

4. Redimensionarea structurii administrative.
„Reducerea la jumatate a cheltuielilor publice trebuie sa se aplice de sus in jos in toate structurile administrative centrale si locale, mergand adanc in tesatura sociala. (...) Trebuie apoi sa redesenam harta administrativa a tarii: nu avem nevoie de 41 de prefecturi obeze, corupte si clientelare! Obiectivul este de maxim 20 de unitati teritoriale, configurate eventual pe conturul regiunilor istorice sau al euro-regiunilor.

5. Majorarea cel putin a unei taxe si impozitarea proprietatii.
„Guvernul de sacrificiu va trebui probabil sa majoreze cel putin unul dintre impozitele importante, sa impoziteze agresiv proprietatea, sa taxeze consumul neproductiv si risipa energetica la care asistam acum. Mesajul care trebuie transmis clar si raspicat, pe toate canalele si prin toate faptele guvernarii trebuie sa fie: AUSTERITATE."  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO