Eveniment

Tinerii, tot cu ochii dupa un job afara

25.10.2005, 19:18 12

Romania nu reuseste sa devina atractiva pentru cei care ies de pe bancile facultatii, mai mult de jumatate din acestia fiind atrasi de construirea unei cariere in tarile vestice, in special in Statele Unite ale Americii.

Potrivit unui studiu comparativ realizat de institutul de cercetare TNS la solicitarea companiei germane Continental in randul absolventilor romani si germani, tinerii autohtoni sunt mult mai atrasi de perspectiva unui loc de munca in strainatate.

Astfel, 61% din absolventii romani au declarat ca ar pleca sa munceasca in SUA, fata de 50,6% din tinerii germani.

Atractia strainatatii nu functioneaza in toate cazurile, 80% din romani respingand vehement ideea preluarii unui job in Rusia.

Pe aceeasi lista intra si Ucraina, China sau Brazilia. Principalele motive: distanta mare fata de casa, necunoasterea limbilor nationale si diferentele culturale.

In ceea ce priveste China, aceasta este mai atractiva pentru germani - 54% din acestia ar accepta un job acolo, fata de 43% din tinerii romani.

In ceea ce priveste durata de angajare estimata, romanii nu par a fi foarte statornici in conditiile in care aproape 40% din cei chestionati spun ca cea mai lunga perioada de timp pe care o vor petrece intr-o companie este de trei ani.

Nu acelasi lucru il spun tinerii germani, peste 54% din acestia pornind de la premisa angajarii pe o perioada de 4-5%.

Studiul a mai aratat ca romanii stau foarte prost la capitolul practica, 43% din cei chestionati declarand ca nu au reusit sa acumuleze acest gen de experienta in tara.

"Trebuie schimbat ceva in acest sens altfel, pe termen lung, absolventii nu vor fi competitivi pe plan international in ceea ce priveste locurile de munca interesante si atractive", a declarat Thomas Sattelberger, directorul de resurse umane al Continental.

In Romania studiul a fost realizat pe un esantion de 998 de absolventi de facultate din Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisora, Iasi si Sibiu. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO