Eveniment

TransFond va merge pe SWIFT

06.05.2003, 00:00 28

Sistemul de plati interbancare din Romania ar putea utiliza platforma tehnica oferita de SWIFT, folosita in prezent de toate bancile comerciale pentru platile in valuta, a declarat ieri cu ocazia intrunirii regionale SWIFT Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
In perioada 5-7 mai 2003 are lloc la Bucuresi Conferinta Regionala SWIFT pentru Europa Centrala si de Est, la care sunt asteptati si participe peste 300 de persoane din strainatate si din Romania. SWIFT (Societatea Mondiala pentru Telecomunicatii Financiare Interbancare) a fost infiintata in 1974 si reuneste ca membri peste 7500 de banci si institutii financiare din toata lumea."TransFond va implementa standardele SWIFT. Aceasta varianta a fost deja hotarata pentru pentru titlurile de stat si va fi, probabil, utilizata si la platile de mare valoare, adica de peste 500 de milioane de lei", a spus Ghetea.
Presedintele ARB sustine ca orice sistem autohton nu va putea oferi bancilor increderea ca va asigura o securitate si rapiditate cel putin similare celor SWIFT.Prin SWIFT sunt realizate anual peste 1,8 miliarde de tranzactii, iar valoarea zilnica a transferurilor se ridica la 6.000 de miliarde de dolari. Zona Europei Centrale si de Est (EEC) acopera peste 37% din transferurile la care participa banci din pietele emergente.
Ghetea a mai aratat ca acest sistem asigura si costuri reduse de tranzactionare, pentru 100 de mesaje fiind platiti aproximativ 7 euro. Potrivit acestuia, bancile romanesti transfera zilnic prin sistemul SWIFT aproximativ 25-30 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO