Eveniment

UE se gandeste la suplimentarea fondurilor

24.03.2003, 00:00 10

Romania ar putea deveni, in perioada 2004-2006, statul care va beneficia de cea mai mare suma pentru aderare dintre cele 12 tari candidate la integrarea in UE, a declarat, ieri, la Cluj-Napoca, negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas.
El a precizat ca membrii Consiliului European de la Copenhaga au analizat, in baza cresterii capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, posibilitatea suplimentarii sprijinului financiar acordat Romaniei in anii 2004-2006.
Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Valeriu Steriu, a declarat ca se vor solicita noi fonduri in cadrul programelor europene pentru finantarea agriculturii, existand deja peste 1.100 de proiecte in valoare de peste 1,1 miliarde euro.
"Pe componenta prelucrarea produselor agroalimentare a SAPARD avem deja 110 de proiecte eligibile", a afirmat Steriu, subliniind ca nu exista pericolul neconsumarii fondurilor.
Ministrul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ilie Sarbu, a precizat, la randul sau, ca, pe langa finantarile SAPARD, PHARE si ISPA, a fost contractat un credit de 82 de milioane de dolari, pe zece ani, cu un termen de gratie de un an, de la Banca Mondiala, banii urmand sa fie folositi pentru achizitionarea de utilaje.
Ministrul a prezentat preocuparea institutiei pe care o conduce pentru agricultura ecologica si a afirmat ca aceasta va beneficia, in anul viitor, de un program special. Potrivit lui Sarbu, acest an este destinat analizei datelor existente si verificarii zonelor care s-ar preta acestui gen de agricultura.
Intre 1990-2000, Romania a beneficiat de peste 1,5 miliarde de euro prin programul PHARE - creat pentru a sprijini evolutia statelor candidate catre o societate democrata si o economie de piata, iar pentru perioada 2000-2006 urmeaza sa primeasca aproximativ 250 milioane de euro anual. In ceea ce priveste finantarea SAPARD - instrument financiar destinat reformei structurale in sectorul agricol si in alte domenii legate de dezvoltarea rurala, in perioada 2000-2006, Romania urmeaza sa primeasca 150 milioane de euro/an, fiind cel de-al doilea mare beneficiar dupa Polonia. Finantarea ISPA pentru Romania, destinata protectiei mediului si transporturilor, este cuprinsa intre 240-270 milioane de euro pe an. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO