Eveniment

UE sustine crearea companiei energetice integrate

19.05.2008, 19:09 13

Compania energetica integrata pe care Guvernul de la Bucuresti intentioneaza sa o realizeze va ajuta Romania sa faca fata concurentei de pe piata energetica europeana si ar putea atrage investitorii straini in contextul in care se va decide privatizarea acesteia.
"In principiu, nu ma astept sa existe vreo problema. Este un lucru normal ca atunci cand este creata o piata europeana sa aiba loc anumite fuziuni pentru a obtine un volum care sa-ti permita sa concurezi pe piata. Este acelasi lucru pe care l-am vazut in Spania, unde mai multe companii mici au fuzionat in grupuri mari. La fel este si in Scotia, Germania sau Franta", a afirmat Ferran Tarradella, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru energie Andris Piebalgs, citat de Mediafax.
Compania energetica integrata ar urma sa cuprinda companiile Electrica, Hidroelectrica, Complexul Energetic Rovinari si Turceni
intr-o structura care se doreste a fi una de holding astfel incat sa fie pastrata identitatea fiecarei companii.
Deocamdata, proiectul s-a lovit de mai multe critici din partea participantilor la piata energetica locala care apreciaza ca un astfel de demers ar distorsiona concurenta si ar duce la realizarea unor tranzactii netransparente intre companiile care sunt incluse in acest proiect. Oficialii UE spun ca o astfel de companie ar fi necesara cu singura conditie ca din structura acesteia sa nu faca parte si transportul de energie reprezentat de Transelectrica.
Totodata, Tarradella a explicat ca atunci cand Piebalgs a dezaprobat crearea unor "monstri energetici" nu s-a referit la astfel de companii, create de guverne, ci la companiile integrate care controleaza productia, transportul si distributia de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO