Eveniment

Un nou ciclu economic: Investiţiile, în special ale companiilor, au crescut peste creşterea consumului în 2015

Un nou ciclu economic: Investiţiile, în special ale companiilor, au crescut peste creşterea consumului în 2015

Autor: Iulian Anghel

10.03.2016, 00:06 1044
Creşterea economică este sustenabilă, având în vedere că, în 2015, in­vestiţiile au crescut cu 7,5%, peste consumul final, care a avansat cu doar 5,3%, a afirmat ieri ministrul finanţelor Anca Dragu, comentând datele privind PIB-ul publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Cu câteva zile înainte ea afirmase că avansul consumului trebuie să se tem­pe­reze, iar creşterea trebuie să vină din exporturi şi din investiţii pentru că, alt­minteri, economia internă creşte peste po­tenţial având drept consecinţă ma­jo­rarea dezechilibrelor macroeco­nomice (prin avansul importurilor) şi, în final, şubrezirea poziţiei financiare a ţări.

Oricum, creşterea economică de 3,7% din 2015 este peste potenţial, comentează unii economişti – un potenţial de creştere situat, în opinia lor, undeva spre 2,8 - 3%. Însă o majorare a investiţiilor contribuie la majorarea creşterii economice potenţiale, deci a ofertei interne, ceea ce ar atenua dezechilibrele. Comisia Euro­peană vede pentru următorii ani o creştere economică potenţială de 3%, în vreme ce Finanţele mizează pe una de 3,4% în 2016 şi de 3,8% în 2017.

Datele INS arată că economia a cres­cut anul trecut având drept prin­cipal motor consumul, care a accelerat ca urmare a majorărilor salariale, a reducerii TVA, dar şi a dobânzilor aflate la minime istorice. Cererea internă în creştere a antrenat majorarea importurilor de bunuri şi, pe cale de consecinţă, a deficitului de cont curent până la peste 1% din PIB faţă de 0,4% din PIB în 2014. Datele INS arată că importurile au crescut anul trecut peste exporturi, ceea ce a făcut ca exportul net să aibă o contribuţie cu minus la creşterea economică (minus 1,6%). Ministrul finanţelor spune însă că im­porturile de bunuri de consum au avut, în 2014 şi 2015, o evoluţie inferioară celor de bunuri de capital, ceea ce ar demonstra că principala sursă a deficitului comercial (8,3 mld. euro în 2015) sunt investiţiile.

Faptul că suntem într-un nou ciclu investiţional este conformat de alte date ale INS. Potrivit acestora, dinamica investiţiilor nete în economie, a urcat în 2015 cu 8,4% faţă de 2014.

În aceeaşi vreme ministrul Dragu admite că investiţiile statului sunt „insuficiente şi ineficiente“.

Cheltuielile de capital (investiţii din buget) au însemnat anul trecut 2,6% din PIB, în creştere cu doar 0,1% din PIB faţă de 2014. Dar, în ultima lună din an, s-a petrecut un lucru spectaculos. O treime din cheltuielile de investiţii de pe întreg 2015 au fost realizate/achitate în luna decembrie. Cheltuielile de in­vestiţii ale buge­tului general consolidat au ajuns, astfel, în 2015, la 41 mld. lei (peste 9 mld. euro), cu un salt uriaş de 15 miliarde de lei în decembrie, ceea ce a topit exce­dentul de 5,3 miliarde de lei înregistrat în noiembrie, anul încheind cu un deficit de 10,3 miliarde de lei, echivalent a 1,4% din PIB.

Bugetul a cheltuit în decembrie 15,6 mld. lei peste veniturile obţinute în această lună, echivalent a 2,2% din PIB, bani care s-au dus în investiţii (în mare pe proiecte derulate cu fonduri UE). Dar nici în ziua de azi administraţia nu a explicat pe ce proiecte au mers banii, pentru ca cineva să poată cântări şi eficienţa acestor cheltuieli.

AFACERI DE LA ZERO