Eveniment

Unilever si Aquila: centru logistic de 3,5 mil. euro

06.12.2005, 19:28 109

Compania de distributie Aquila Ploiesti in parteneriat cu producatorul de bunuri de larg consum Unilever South Central Europe (USCE) au deschis un nou centru de distributie la Ploiesti in urma unei investitii de 3,5 mil. euro. Investitia a fost realizata de compania Aquila in urma contractarii unui credit de la Alpha Bank. Deschiderea noului centru de distributie face parte din programul companiei Unilever de a externaliza serviciile logistice catre o companie centralizata.

"Am participat, alaturi de mai multe firme de distributie, la o licitatie internationala pentru externalizarea serviciilor logistice ale USCE", a spus Catalin Vasile, unul din cei doi asociati ai Aquila.

Potrivit reprezentantilor Unilever, alaturi de Aquila la licitatie au mai participat companii precum: Vinn Vossman, Legato, Lkw Walter. Contractul de parteneriat dintre Aquila si Unilever se va derula pe o perioada de trei ani. In aprilie anul viitor compania va mai deschide un centru similar la Cluj-Napoca, in urma unei alte investitii de 3,5 mil. euro.

Centrul logistic de la Ploiesti are o suprafata de 8.000 de metri patrati cu capacitate de depozitare de 11.000 de paleti.

In acest moment, centrul deserveste divizia Unilever de produse de ingrijire personala si a locuintei, iar incepand cu anul viitor va deservi si divizia de produse alimentare.

Compania Aquila a fost infiintata in 1994 si a devenit distribuitorul Unilever incepand cu 1995. Aquila este o companie cu capital 100% romanesc ai carei actionari sunt Catalin Vasile si Alin Dociu. Compania are 1.800 de angajati, iar in 2004 a avut o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro. In prezent, Aquila acopera 60% din distributia teritoriala, celalalt distribuitor al companiei fiind Legato Galati. In afara de Unilever alti clienti ai companiei Aquila mai sunt Wrigley, Tchibo si Ferrero. Compania distribuie produsele Unilever atat in Romania, cat si in Serbia si Muntenegru si Republica Moldova. USCE este compania de bunuri de larg consum cu cele mai multe fabrici in Romania. Compania detine o fabrica de margarina la Targu Mures, o fabrica de detergenti la Ploiesti si una de baze pentru mancaruri si sosuri la Bucuresti - Otopeni. USCE are 815 angajati, din care 650 sunt in Romania. Cifra de afaceri pentru USCE a fost anul trecut de 139 de mil. euro, din care vanzarile pe piata romaneasca au fost de circa 95 mil. euro, in crestere cu 4% fata de anul precedent.

"Cresterea noastra, datorata maturizarii pietei si apropierii de integrarea in Uniunea Europeana, ne indreptateste sa ne cautam parteneri care sa ne sprijine in efortul nostru de a ne deservi mai bine clientii", a spus Alexandra Gatej, presedintele USCE.

De la intrarea pe piata pana in prezent, USCE a investit peste 90 de milioane de euro pe piata romaneasca, Romania fiind centrul regional al afacerii din Balcani, care mai include Albania, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Moldova si Serbia si Muntenegru.

Principalii competitori ai companiei Unilever pe piata romaneasca sunt Procter & Gamble, Henkel, Beiersdorf (pe piata bunurilor de ingrijire personala si a locuintei), Nestle (pe piata bazelor pentru mancaruri) si Orkla Foods, Royal Brinkers (pe piata margarinei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO