Eveniment

Verdictul Curţii pe reducerea salariilor şi a pensiilor, astăzi

24.06.2010, 23:46 34

Judecătorii Curţii Constituţionale se vor pronunţa astăzi încazul celor cinci sesizări referitoare la legile austerităţiipentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut toată ziuasesizările PSD şi PNL, precum şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şiJustiţie privind neconstituţionalitatea măsurilor de reducere asalariilor şi a pensiilor decise de Guvern, însă ieri după-amiazăau anunţat că vor amâna decizia. "Va fi o dezbatere lungă şi grea",spunea, în debutul şedinţei judecătorul Zsoltan Valentin Puskas.Opoziţia şi judecătorii Înaltei Curţi au sesizat CurteaConstituţională în cazul legilor de austeritate pentru careGuvernul lui Emil Boc şi-a asumat răspunderea săptămâna trecută înParlament. Un verdict de neconstituţionalitate, implicit un "da" lasesizările Opoziţiei, ar însemna blocarea acordului stand-by cu FMIde care depinde finanţarea ţării. Dacă pachetul de austeritate,care presupune că salariile bugetarilor vor scădea cu 25% şipensiile cu 15%, va trece, atunci se va face o economie deaproximativ 10 mld. lei până la finele anului. Ministrul de finanţeSebastian Vlădescu a spus ieri că salariile bugetarilor ar puteacreşte anul viitor cu 7% în medie pe tot sectorul public, încondiţiile în care vor fi concediaţi 70.000 de angajaţi şi nu se varenunţa la al 13-lea salariu.

"Probabil că discutăm despre câteva zeci de mii de oameni dinadministraţia locală. De asemenea, discutăm de câteva zeci de miide oameni din administraţia centrală", spus Vlădescu. El a amintitmiecuri seară într-o emisiune TV că autorităţile s-au angajat săreducă numărul angajaţilor din sistemul public de la 1,36 milioanela 1,29 milioane, respectiv cu 70.000 de persoane, cheltuielilesalariale aferente acestor angajaţi pentru anul viitor fiind de 39de miliarde de lei.

Vezi verdictul pe www.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO