Eveniment

Veste bună pentru consum: câştigul salarial mediu net a crescut cu 7,2% în martie 2015 faţă de martie 2014

Veste bună pentru consum: câştigul salarial mediu net...

Autor: Iulian Anghel

08.05.2015, 00:04 213
Câştigul salarial mediu net a crescut cu 7,2% în martie 2014 faţă martie 2015 şi a avansat cu 5,7% în martie faţă de februarie, ceea ce, pe fondul unei inflaţii la minime istorice, oferă şansa ca angajaţii să înceapă să simtă revigorarea economiei.

Câştigul salarial mediu a crescut în luna martie cu 98 lei (5,7%), la 1.829 lei net, cele mai mari valori fiind înregistrate în fabricarea produselor din tutun (5.799 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (995 lei), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

INS pune o parte a creşterii salariilor destul de însemnată într-o lună (martie la fe­bruarie) de 5,7% pe seama primelor acordate de Paşti, premii trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite. Însă creşterea este în tendinţa de majorare a salariilor pen­tru că, în februarie, creşterea faţă de februarie 2014 a salariilor medii nete a fost de 6,5%. Inflaţia medie anuală a fost în martie de 0,8%, ceea ce înseamnă că majorările sa­lariale încep să se vadă în venitul disponibil al oamenilor. De altfel, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, cel mai bun indicator pentru evoluţia consumului, a crescut în primul trimestru an/an cu 3%, însă ceea ce nu se vede deocamdată este o reorientare însemnată spre achiziţia de produse de lungă folosinţă. Prognoza de primăvară a Comisiei Europene mizează în 2015 pe un avans al consumului privat în România de 3,5% şi subliniază că încrederea în economie se află la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani.

Potrivit datelor INS, faţă de februarie, cele mai semnificative creşteri din luna martie au fost raportate în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (19,8%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industria metalurgică, fabricarea calcula­toarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, unde creşterile ua fost între 12% şi 16%.

Au fost înregistrate însă şi scăderi. În activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii salariile au fost cu 8,6% mai mici, în sectorul prelucrare a lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite scăderile au fost de 4,3% iar în telecomunicaţii de 4%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (6,1%), în sănătate şi asistenţă socială (1,7%), respectiv în administraţia publică (1,4%).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,4%, mai arată datele Statisticii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO