Eveniment

Veşti bune: Mediul de afaceri întâmpină perioada mai-iulie cu optimism

30.05.2011, 10:01 317

În perioada mai-iulie se va înregistra o creştere moderată înindustria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi în servicii şicreştere în sectorul de construcţii conform unei anchete deconjunctură realizată de Institutul Naţional de Statistică.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2011, manageriidin industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele treiluni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural+13%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativăstabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrieprelucrătoare (-6% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţişi peste).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă descădere mult mai accentuată decât pe total: fabricarea altormijloace de transport (sold conjunctural -23%), metalurgie (soldconjunctural -22%), fabricarea produselor de cocserie şi aproduselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (sold conjunctural-19%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează ocreştere moderată a acestora în următoarele trei luni (soldconjunctural +12%).

În activitatea de construcţii se va înregistra, pentruurmătoarele trei luni, o creştere atât a volumului producţiei (soldconjunctural +24%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (soldconjunctural +18%).

Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi(sold conjunctural +11%), această tendinţă fiind dată în special deîntreprinderile mari, cu 249 - 500 salariaţi.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, sepreconizează o creştere a acestora (sold conjunctural +16%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în lunamai 2011 creştere moderată a activităţii economice pentruurmătoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă decreştere (sold conjunctural +18%).

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comercialefurnizorilor de mărfuri va înregistra o creştere moderată (soldconjunctural +11%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, relativăstabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (soldconjunctural +1%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile devânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoareaperioadă (sold conjunctural +36%).

De asemenea, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşteo creştere moderată (sold conjunctural +11%).

În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele treiluni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (soldconjunctural -2%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau defacturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere (soldconjunctural +18%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO