• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Politică

Geoană: Pentru România prioritatea nu trebuie să fie aderarea la euro, ci trecerea de la statul de ţară emergentă la cea de ţară dezvoltată

Geoană: Pentru România prioritatea nu trebuie să fie aderarea la euro, ci trecerea de la statul de ţară emergentă la cea de ţară dezvoltată

Autor: Iulian Anghel

25.05.2011, 15:57 160

Discuţiile de la Bucureşti despre aderarea la zona euro şitermenul la care acest lucru trebuie să se întâmple este o temămarginală faţă de un obiectiv cu impact major, anume trecereaRomânie din categoria ţărilor emergente în cea a ţărilor stabile,susţine Mircea Geoană, preşedintele Senatului.

"Ne-am plâns că, după aderarea la NATO şi UE, România nu mai areun obiectiv naţional. Ţintim aderarea la euro ca pe un obiectiv înjurul căruia să ne adunăm forţele. Dar obiectivul trebuie să fie caRomânia să ajungă de la statutul de ţară emergentă la cea de ţarădezvoltată. Polonia şi Cehia au obţinut acest statut anul trecut.Ei (administraţia de la Bucureşti şi Banca Naţională - n.n.) nepropun ca ţintă naţională intrarea în zona euro. Este un substitutmediocru. Cred că următorul obiectiv este să obţinem statutul deţară dezvoltată ceea ce presupune să avem o piaţă financiară maibună, un model de afaceri mai dezvoltat. Cred că în cinci ani putemsă ne propunem să ajungem aici. Apoi vedem ce este şi cu aderareala zona euro", spune Mircea Geoană care este şi preşedintele AspenRomânia.

Geoană participă la Paris la aniversarea a 50 de ani a OECD(Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) carecuprinde ţările dezvoltare.

România a făcut primul demers de a adera la OECD în 2004, însăeforturile i-au fost diluate după aderarea la acest club a ţărilorde la Vişegrad, membrii Organizaţiei considerând că au primit dejaprea multe ţări din Est.

Potrivit lui Geoană, România trebuie să-şi fixeze acum caobiectiv nu strict intrarea în zona euro, ci aderarea la OECD carear obliga-o să respecte mult mai multe rigori decât simpla aderarela moneda unică.

După o perioadă în care, din cauza crizei economice, în Româniaa fost examinată ipoteza amânării datei de aderare la euro,Guvernul şi BNR au decis menţinerea ţintei deja fixate - 2015.

"Voi încerca (în cadrul summit-ului OECD - n.n.) să revigorezideea aderării României la OECD", spune Geoană în a cărui mandat deministru de externe România şi-a propus să adere laorganizaţie.

Înainte e summitu-ul OECD Geoană a susţinut, în cadrul e-G8, -form desfăşurat ieri şi astăzi la Paris înaintea summitului G-8, lacare au participat şefii principalelor reţele de comunicare şi agiganţilor din IT - că prioritatea pentru oricare dintre guverneleRomâniei trebuie să fie readucerea în ţară a specialiştilor dinzona IT, software şi din zona de cercetare, întrucât pentru Româniaa folosi avantajul competitiv rezultând din talentul ce există înaceste zone însemna unul dintre cele mai importate motoare pentruaccelerarea dezvoltării.

Geoană a fost invitat la Paris de preşedintele Franţei, NicolasSarkozy, care este şi preşedintele în exerciţiu al G 8 (SUA,Germania, Japonia, Franţa, Marea Britanie, Canada, Italia şiRusia).

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026