Eveniment

Veşti bune pentru economia chineză: Preţurile de consum din China au rămas în decembrie în teritoriu deflaţionist pentru a treia lună consecutivă

Veşti bune pentru economia chineză: Preţurile de...

Autor: Ştefan Stan

12.01.2024, 10:04 134

Preţurile de consum din China au rămas în decembrie în teritoriu deflaţionist pentru a treia lună consecutivă, ceea ce a sporit presiunea asupra factorilor de decizie politică pentru a restabili încrederea în cea de-a doua economie ca mărime din lume, scrie FT. 

Indicele preţurilor de consum al ţării a scăzut luna trecută cu 0,3% în ritm anual, potrivit statisticilor oficiale publicate vineri. Preţurile producătorilor au scăzut cu 2,7%.

Ambele măsuri au scăzut puţin mai puţin decât se preconiza şi au marcat o îmbunătăţire marginală faţă de luna noiembrie, când preţurile de consum au scăzut cu 0,5%, iar preţurile de producţie au alunecat cu 3%.

Economia Chinei a intrat în deflaţie în luna iulie, iar de atunci preţurile au fost stagnante sau au scăzut în fiecare lună, cu excepţia lunii august, adăugând o altă provocare pentru factorii de decizie politică, care se confruntă cu un comerţ slăbit, un sentiment fragil al consumatorilor şi o încetinire continuă a sectorului imobiliar, în urma a trei ani de politici anti-pandemice stricte.

Beijingul a întreprins o serie de măsuri de stimulare fragmentate, inclusiv relaxarea ratelor critice de creditare şi intensificarea accesului la credite în sectoarele strategice, în special în sectorul imobiliar, care reprezintă în mod obişnuit mai mult de un sfert din activitatea economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO