Eveniment

Vicepremierul George Copos confirma: "Montupet est perdu! Je suis tres nerveux!"

25.05.2005, 19:47 14

George Copos, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si IMM, a confirmai ieri - in limba franceza - faptul ca Romania a pierdut in favoarea Bulgariei investitia de aproape 120 mil. euro pe care compania franceza Montupet, producatoare de componente de aluminiu pentru industria auto, intentiona sa o realizeze pentru constructia unei fabrici.

"Montupet est perdu! (Am pierdut Montupet! - n.r.). Da, se duc la Ruse pentru ca le-au dat pamantul. Noi nu le-am dat pentru ca suntem birocrati. Je suis tres nerveux! (Sunt foarte nervos! -n.r)". Aceasta a fost declaratia facuta de Copos referitoare la insuccesul investitiei franceze.

Oficialii Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), institutie care se afla sub coordonarea vicepremierului Copos si care a acordat asistenta Montupet pentru acest proiect, au evitat sa se pronunte pana ieri in aceasta privinta sustinand ca francezii urmeaza sa ia o decizie definitiva in acest caz in cursul acestei saptamani.

Presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina, a completat declaratiile lui Copos sustinand ca autoritatile locale sunt singurele responsabile pentru plecarea francezilor.

"ARIS este mai mult o institutie care face lobby pentru o anumita zona pentru investitorii interesati - suntem un fel de vanator fara gloante. Mai departe este treaba autoritatilor in ceea ce priveste utilitatile sau terenul aferent investitiei", a declarat Ana-Maria Cristina. Ea a adaugat ca este important ca autoritatile locale sa constientizeze importanta investitiilor straine, altfel Romania ar putea rata si alte investitii.

"Putem sa mai pierdem si alte proiecte daca nu facem autoritatile locale sa constientizeze ca nu este suficient sa vrei sa atragi investitii straine, ci trebuie sa ai si o conduita in relatia cu acestia", a mai spus oficialul ARIS.

Cristina a mai spus ca autoritatile locale trebuie sa fie mai informate si ca este absolut necesar sa se identifice toate oportunitatile dintr-o regiune pentru a se putea raspunde prompt cererilor investitorilor.

Montupet este cea de-a doua investitie straina pe care Romania o rateaza in mai putin de doua luni. In aprilie, constructorul german de autocamioane MAN a renuntat la o investitie de aproape 40 de milioane de euro intr-o noua fabrica, alegand in schimb Polonia.

Anuntul privind decizia Montupet de a investi in Bulgaria a fost facut la sfarsitul saptamanii trecute de agentia de stiri bulgara Novinite. Potrivit acesteia, fabrica va fi construita la Ruse - unde terenul necesar i se punea gratuit la dispozitie - dupa ce in Romania i s-a cerut sa achite doi euro/metru patrat de teren. Montupet si-a anuntat anul trecut intentia de a investi in Romania, la Cluj. Aici, Consiliul Judetean a decis atribuirea unui teren de 20 de hectare in cadrul noului parc industrial Tetarom 2, din care viitoarea fabrica ar fi urmat sa ocupe 12 hectare. Lucrurile s-au blocat cand s-a pus problema pretului terenului. Initial, autoritatile locale au solicitat 8 euro pe metrul patrat, asa cum reiesea in urma expertizei realizata pentru teren anul trecut. Montupet a oferit insa numai 2 euro pe metrul patrat, iar consilierii locali au refuzat oferta.

Ministrul de stat George Copos, care a participat ieri la ARIS la inaugurarea Punctului National de Contact pentru aplicarea recomandarilor propuse de OECD in Ghidul pentru intreprinderile multinationale, a mai spus ca este ingrijorat de modul in care se cheltuiesc banii publici.

"Cand faceam savarine, puneam cate trei lei in plus la fiecare si faceam calcule. Calculam fiecare banut, si cand ma duc in Parlament si vad cum se cheltuiesc banii publici ma apuca disperarea", a declara vicepremierul.

El a mai spus ca Romania are foarte multe teme de facut pentru integrarea in UE si ca toti romanii trebuie sa faca sacrificii pentru a deveni europeni in 2007. "Eu nu mai stiu ce sa fac. Nu mai dorm noaptea. Ma duc la birou si este foarte mult de lucru. Avem foarte multe teme de casa", a mai spus Copos care, in cinci luni de membru al Guvernului si responsabil cu mediul de afaceri, a tinut capul de afis al mass-media mai mult prin declaratiile referitoare la fotbal si la afacerea Hilton decat prin initiative si proiecte guvernamentale. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO