Eveniment

Vlădescu: Va fi recesiune, iar menţinerea cotei unice intră în discuţie pentru 2011

Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor: Cred că tot sistemul de taxe şi impozite trebuie regândit pentru 2011. Deocamdată, elaborăm opţiuni pe care le oferim lumii politice, care trebuie să decidă în acord cu partenerii sociali, pentru că e nevoie de consens. (...) Din punctul meu de vedere, subiectul cota unică este deschis (...). Trebuie să regândim sistemul de impozitare a proprietăţilor (...). Impozitul minim trebuie eliminat, nu este o soluţie.

Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor: Cred că tot sistemul de taxe şi impozite trebuie regândit pentru 2011. Deocamdată, elaborăm opţiuni pe care le oferim lumii politice, care trebuie să decidă în acord cu partenerii sociali, pentru că e nevoie de consens. (...) Din punctul meu de vedere, subiectul cota unică este deschis (...). Trebuie să regândim sistemul de impozitare a proprietăţilor (...). Impozitul minim trebuie eliminat, nu este o soluţie.

29.06.2010, 23:46 25

Ministrul finanţelor despre...

Recesiune

"Vom avea mai multă recesiune"

Ministerul Finanţelor lucrează la o nouă prognoză de creştereeconomică, contracţia urmând să fie mai mare decât cea anunţată."Încă se lucrează. Facem estimări. Însă, în mod cert ţinta decreştere economică şi de curs vor fi modificate. Vom avea mai multărecesiune, mai multă inflaţie şi un curs mai mare (leu/euro).Lucrăm însă în continuare pe un deficit de 6,8%", a spus SebastianVlădescu. El a dat de înţeles că noua prognoză pentru ajustareaeconomiei ar putea să fie de peste 1%. Potrivit lui Vlădescurectificarea bugetară va fi construită pe un nou produs intern brutşi nu pe cel stabilit la începutul anului, dar că aşteaptă să vadăcifrele anunţate de INS pentru primul semestru. PIB-ul pe 2010 avutîn vedere la începutul acestui an şi în legea bugetului este de538,9 mld. lei. În discuţiile anterioare cu FMI s-a avut în vedereo revizuire a prognozei spre o contracţie economică de 0,5%,respectiv un PIB de 510,44 mld. lei. Anul trecut s-a înregistrat ocontracţie a economiei de 7,1%.

FMI

Banii de la FMI nu vin săptămâna aceasta

Consiliul Executiv al FMI va discuta vineri revizuirea acorduluicu România, pentru a vira cea de-a cincea tranşă din împrumut, învaloare de circa 900 mil. euro, potrivit ministrului finanţelorSebastian Vlădescu."Board-ul FMI se va întâlni pe 2 iulie, strictdin motive tehnice, care ţin de domeniile lor". Fondul a amânatreuniunea boardului instituţiei în care va fi analizat acordulstand-by cu România, programată iniţial pentru luni, după ce CurteaConstituţională a declarat neconstituţionale unele dintre măsurilede austeritate. Ulterior, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19%la 24%. Pentru evaluarea criteriilor îndeplinite de autorităţileromâne în primul semestru, o misiune a FMI va sosi la Bucureştidupă 20 iulie, iar rectificarea bugetară va fi efectuată dupădiscuţiile cu experţii Fondului. De la începutul acordul stand-by,în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta dearierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valoriletrimestriale asumate. Vlădescu a spus că nici în primul semestru nus-au făcut progrese.

Curs

Este de preferat un leu stabil

Deprecierea semnificativă a leului din ultimele zile nu estevăzută "prea bine" de ministrul finanţelor. Întrebat cum comenteazădeprecierea monedei naţionale,Vlădescu a explicat că "un leustabil" este de preferat unui "leu volatil". El a subliniat faptulcă deprecierea monedei naţionale este un fenomen negativ pentrusectorul bancar, pentru cei care au rate de plătit, precum şipentru modul în care este percepută România de investitori,existând şi posibilitatea unor speculaţii pe leu. Pe de altă parte,Vlădescu a precizat că deprecierea leului este un factorîncurajator pentru susţinerea exporturilor şi poate fi utilă pepartea de venituri bugetare. În ceea ce priveşte alternativaintroducerii unui impozit suplimentar pentru bănci, ministrulfinanţelor a recunoscut că discuţiile la nivel naţional sunt decele mai multe ori cu tentă politică. "Nu s-a discutat în Guverntaxarea băncilor. Este la nivel de coaliţie. Ar trebui să existe otaxă europeană sau globală. Impunerea unei taxe într-o singură ţarăa UE reprezintă un dezavantaj de competitivitate".

TVA

Banii de la UE nu mai veneau cu TVAintracomunitar

Ministrul finanţelor a afirmat că România a renunţat laintroducerea TVA pentru achiziţiile intracomunitare, întrucâtComisia Europeană a avertizat că o astfel de măsură ar putea creaprobleme în acordarea următoarei tranşe, de 1 mld. euro. "UE ne-acomunicat că, dacă introducem taxare inversă şi TVA pe intrăriintracomunitare vom avea probleme cu primirea tranşei. Taxareainversă a rămas ca potenţială pe baza aprobării ConsiliuluiEuropean", a spus Vlădescu. Ordonanţa privind combaterea evaziuniifiscale a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Înactul normativ nu s-au mai regăsit prevederile iniţiale referitoarela aplicarea TVA pentru achiziţii intracomunitare şi accizele laproduse de lux. Iniţial Finanţele anticipau doar o posibilădeclanşare a procedurii de infrigement de către Comisia Europeanăîn cazul includerii acestor prevederi. Riscul procedurii deinfrigement a fost generat de necesitatea de a reduce evaziuneafiscală.

Rompetrol

Finanţele caută soluţii pentru recuperarea banilor de laKazMunaiGaz

Vlădescu a declarat că se încearcă găsirea unor soluţii pentru alua "toţi banii" pe care Rompetrol Rafinare, companie aflată înproprietatea grupului kazah KazMunaiGaz (KMG) îi datoreazăstatului. Vlădescu a precizat că "legea nu-i permite să acceptedoar suma de 100 mil. euro". Rompetrol a convocat pentru 30 iunie oadunare generală în vederea majorării capitalului cu 450 mil. lei(108 mil. euro), sumă care va fi folosită "special" pentruefectuarea unei "plăţi parţiale" şi răscumpărarea obligaţiunilor."Ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu trebuie să accepteu. Legea spune. Scadenţa este în septembrie", a spus Vlădescu.Valoarea totală a obligaţiunilor este de 650 mil. dolari,convertibile în acţiuni. Prin plata parţială a datoriilor, kazahiiar rămâne acţionari majoritari ai companiei în cazul în care statular decide să convertească restul de obligaţiuni neachitate. Înacest caz, statul ar urma să preia peste 40% din acţiuni, KMGrămânând cu 55% de la 98% în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO