Eveniment

Vladescu vrea cota unica generalizata de 16%. Calea legala de reducere a salariilor ramane in sarcina Ministerului Justitiei

Vladescu vrea cota unica generalizata de 16%. Calea legala de reducere a salariilor ramane in sarcina Ministerului Justitiei
12.05.2010, 23:10 39

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu isi doreste ca toatecategoriile de venituri ale persoanelor fizice - inclusiv dindobanzi, tranzactii bursiere sau tichete de masa - sa fie taxate cucota de 16%.

Presedintele Basescu a anuntat un plan dur de masuri de reducerea cheltuielilor bugetare prin taieri de salarii si introducereaaltor impozite pentru a evita ca Romania sa ajunga in situatiaGreciei.

"Sper sa fie generalizata cota de 16%", a spus Vladescu,raspunzand unei intrebari a jurnalistilor. El a fost ieri laParlament pentru a fi audiat de Biroul Permanent al Senatului, insadin cauza votului in plen la "legea ANI", audierea privindan­gajamentele fata de FMI a fost amanata.

Anul trecut, profiturile realizate din investitiile bursiere sidin plasamentele in fondurile mutuale nu au fost impozitate, inurma unei masuri luate de Guvernul Tariceanu de sustinere a pieteide capital in contextul pierderilor masive cauzate de crizafinanciara.

Impozitul pe castigurile bursiere a fost introdus in anul 2006,cand tot Vladescu era ministru al finantelor.

De asemenea, persoanele fizice au fost scutite, din 2009, deplata impozitului pe castigurile din dobanzi pentru depozitele latermen.

Pana anul trecut Codul fiscal stabilea ca sunt neimpozabileveniturile din dobanzi la depozitele la vedere si conturi curente.In aceste conditii, populatia a preferat sa plasezedisponibilitatile in conturi de economii, fiind atrasa de faptul cadobanda la aceste produse, desi ceva mai mica decat in cazuldepozitelor la termen, nu a fost impozitata cu 16%. (Vezi pagina5)

Nu este prima data cand ministrul finantelor se declara adeptullargirii bazei de impozitare prin eliminarea exceptiilor de laimpozitarea cu cota unica de 16%. Inca de la numirea in functia deministru de finante pentru a doua oara Vladescu avea ganduri dereformare a sistemului de taxe si impozite, pe care il consideraretrograd in forma actuala. Cat priveste aplicarea impozitului de16% pe veniturile din drepturi de autor, ministrul a precizat ierica "se va discuta de drepturi de autor doar pentru cei care faccreatie".

"Nu are legatura cu angajatorul sau angajatul, ci cu suma carese plateste. Vrem sa intarim aplicarea legii. Drepturile de autornu vor fi decat pentru cei fac creatie, nu pentru personaluladiacent, pentru soferi si masinisti. Cel care umple cu cernealastiloul scriitorului nu mai trebuie platit pe baza de drepturi deautor."

In ceea ce priveste reducerea drepturilor salariale cu 25% insectorul bugetar, premierul Emil Boc a afirmat ieri ca masura se vaaplica si in companiile de stat, inclusiv in Eximbank si CEC.Totodata, Executivul doreste diminuarea suplimentara, cu 20% dintotal, a cheltuielilor cu bunuri si servicii in ministere, agentiisi companii subordonate.

"Majoritatea companiilor de stat, cel putin cele aflate inportofoliul Ministerului Economiei, nu sunt finantate din bugetulde stat, ci din activitatea lor. Salariile nu sunt platite din banipublici. In acest context, reducerea salariilor cu 25% acompaniilor de stat nu inseamna o economie la buget. Cred ca masuraar putea avea un impact prin faptul ca platindu-se niste salariimai mici, este posibil ca profitul inregistrat de companie sa fiemai mare. Statul fiind actionar, va lua dividende mai mari", afirmasurse din sectorul de stat.

Pe de alta parte, Constantin Balasoiu, director general alComplexulului Energetic Craiova, spune: "Noi ne vom supune. Nuprimim bani de la bugetul de stat, dar vom pune in aplicare faradiscutie aceasta decizie".

"Pana la urma angajatii de la stat sunt un fel de functionaripublici. Asteptam insa o reglementare oficiala, pentru ca la mijlocsunt contractele colective de munca. Acestea sunt legea partilor.Eu oricum sunt numit in aceasta functie, asa ca nu am cum sa maopun", spune si Ioan Folescu, directorul general al Electrica.

Intrebat daca masurile de ajustare bugetara agreate cu FMI arputea fi adoptate prin asumarea raspunderii guvernului, Vladescu aspus ca Ministerul Finantelor nu este parte din decizia principalain acest caz. "Nu este expertiza noastra. Ce tine de implementarealegislatiei tine de Ministerul Justitiei si de decizia politica.Care este cea mai buna cale de urmat va hotari MinisterulJustitiei."

Ce vrea sa faca ministrul

  • Generalizarea cotei de impozit de 16% asupra veniturilor dindobanzile aferente depozitelor la termen si din tranzactiilebursiere
  • Taxarea suplimentara a proprietarilor mai multor imobile
  • Infiintarea unui serviciu special in cadrul Fiscului pentruadministrarea relatiei cu persoanele fizice cu venituri mari
  • Reducerea cu 25% si a fondurilor de salarii din companiile cucapital de stat
  • Taxarea unitara cu 16% si a veniturilor din drepturile deautor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels