Eveniment

Vlas: nu am nimic de declarat presei

03.04.2003, 00:00 26

Fostul presedinte al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a parasit, ieri dimineata, sediul Directiei Cercetari Penale, pentru a fi audiata la Parchetul Curtii Supreme de Justitie, pentru prima data de la revenirea in tara.
Dupa ce a fost audiata aproximativ patru ore de anchetatori, la iesirea din sediul Parchetului, Maria Vlas a spus ca nu are nimic de declarat presei si ca o priveste de ce si-a schimbat avocatul.
Cu o zi in urma, purtatorul de cuvant al PCSJ, Mihaela Maxim, a declarat ca Vlas a cerut sa-i fie schimbat avocatul cu un alt aparator numit din oficiu pentru ca a fost deranjata de declaratiile facute de acesta presei dupa primele audieri la care a fost supusa dupa revenirea in tara.
Cererea Mariei Vlas a fost vizata de procurorii anchetatori, in locul Ioanei stefan fiind desemnat deja un alt aparator din oficiu, a adaugat purtatorul de cuvant al PCSJ, care nu a putut preciza numele noului avocat.
Surse judiciare au declarat ca motivul invocat de Vlas pentru schimbarea avocatei Ioana stefan este faptul ca aceasta a facut declaratii presei in legatura cu primele audieri la care a fost supusa clienta sa din momentul revenirii in tara.
Avocatul Ioana Stefan a fost aparator al Ioanei Maria Vlas timp de mai putin de o saptamana. Ea a fost desemnata sa o reprezinte pe Vlas dupa ce aceasta a revenit in Romania, joia trecuta, cu o cursa Tarom sosita de la Tel Aviv.
Potrivit unor declaratii atribuite avocatului, aparute in presa centrala la inceputul acestei saptamani, fostul presedinte al SOV Invest si-ar fi recunoscut doar in parte vina si ar fi spus ca Sorin Ovidiu Vantu este principalul vinovat de prabusirea FNI. La primele audieri, Ioana Maria Vlas ar fi raspuns in principal unor intrebari legate de inceputurile functionarii Fondului. Vlas ar mai fi adaugat - potrivit aceleiasi surse - ca a fugit din tara dupa ce Vantu a convocat-o la una din vilele sale si i-a cerut sa paraseasca Romania in doua ore, punandu-i chiar la dispozitie o masina si sofer, ca sa ajunga la Sofia.
In ultimele zile, Vlas a fost audiata de mai multe ori de politisti si procurori. Marti, ministrul de Interne, Ioan Rus, afirma ca anchetatorii au o sumedenie de intrebari pentru ea, acestea vizand persoanele cu care ea a avut legaturi si natura acestor relatii. "Sunt multe intrebari care urmeaza sa ii fie puse si multe intrebari la care trebuie sa raspunda", a spus Rus.
Intrebat daca intoarcerea in tara a Ioanei Maria Vlas va duce la aflarea adevarului privind prabusirea FNI, presedintele Ion Iliescu a raspuns: "O parte din adevar, adica este un element al anchetei. Ce va arata, vom vedea". Premierul Adrian Nastase afirma ca este important daca Ioana Maria Vlas va spune tot ce stie sau doar o parte din informatiile pe care le detine.

Cum a fost identificata
Ioana Maria Vlas a fost identificata in baza unei proceduri riguroase, astfel ca asupra identitatii ei nu pot plana semne de intrebare, desi este foarte schimbata fata de momentul in care a parasit Romania, au declarat ieri surse din Politie.
Potrivit acestora, in prima faza, Vlas a primit documente provizorii de calatorie de la Ambasada Romaniei la Tel Aviv, astfel incat ea sa poata parasi Israelul cu destinatia Romania. Ajunsa pe Aeroportul Otopeni, Vlas a fost preluata de politisti, care, in prima faza, au luat in considerare documentele eliberate de misiunea diplomatica si declaratiile facute de titulara lor. Politistii i-au luat Ioanei Maria Vlas amprentele digitale, care au fost comparate cu cele existente in baza de date a Politiei. Sursele citate au precizat ca, in momentul in care Vlas a fost data in urmarire internationala (31 mai 2000), politistii aveau intocmit pe numele acesteia un dosar complet, bazat pe probe solide si care include si amprentele ei digitale.
Potrivit unor surse judiciare, in realizarea unei identificari, autoritatile compara datele de stare civila pe care si le atribuie individul in cauza cu cele din baza Directiei de Evidenta Informatizata a Persoanei. Pentru o identificare corecta se mai poate recurge la fotografii, amprente digitale sau vocale, precum si la rude sau prieteni ale persoanei vizate.
Dan Dermengiu, directorul Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici", a declarat ieri ca cea mai buna si rapida metoda de identificare a unei persoane este testul ADN. O alta identificare se poate face dupa radiografii ale "originalului'' facute cu ocazia unor investigatii medicale sau tratamente. La fel se poate proceda si in cazul unor radiografii craniene. "Chiar daca persoana suspusa identificarii si-a facut o operatie estetica, aceasta nu inseamna ca a schimbat relieful scheletului. Asa ca o analiza atenta a pozelor ar fi suficienta", a mai spus profesorul Dan Dermengiu, care a precizat ca, mai mult, in cadrul identificarii pot fi luate in discutie si anumite semne particulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO