Eveniment

Voinea: Reducerea CAS cu 3 puncte ar avea un impact de 3 mld. lei

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget. Foto Răzvan Lupică

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget. Foto Răzvan Lupică

Autor: Eliana Radulescu

09.09.2013, 21:12 422

Reducerea CAS la angajator cu trei puncte procentuale ar avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat de circa 3 miliarde de lei şi depinde de acoperirea acestei finanţări din alte surse, potrivit calculelor ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea.

„Răspunsul dacă se poate sau nu se poate depinde de sursa de finanţare a acestor 3 miliarde. Dacă avem o creştere de venituri din altă parte care să compenseze scăderea de 3 miliarde, se poate. E de asemenea o decizie de oportunitate şi economică, dar şi politică, între diferite opţiuni de politici publice: creşterea investiţiilor, scăderea TVA la alte produse, scăderea cotei generale de TVA, scăderea CAS, fie măsuri pe parte de creştere a cheltuielilor, care să stimuleze economia în 2014“, a afirmat Voinea, la o întâlnire cu senatorii PSD, întrebat în ce măsură este fezabilă reducerea contribuţiei de asigurări sociale cu 3 puncte în 2014 şi dacă această scădere se va face exclusiv de la angajator.

Potrivit acestuia, calculele privind impactul trebuie să fie făcute foarte conservator, fără să se plece de la premisa creşterii colectării ca urmare a scăderii taxelor şi că dacă va avea loc o astfel de evoluţie impactul asupra bugetului va fi pozitiv.

„În sensul celălalt, dacă nu are loc creşterea colectării, deja a fost bugetat faptul că nu are loc creşterea colectării, deci nu este un impact negativ suplimentar. Exact cum s-a făcut cu TVA la pâine, unde toată pierderea potenţială ar fi de 100 de milioane de lei pe 3 luni şi a fost bugetată integral, deşi o parte din economia subterană va ieşi la lumină şi pierderea nu va fi chiar de 100 mil. lei“, a mai spus Voinea.

La sfârşitul lunii august, vicepremierul Daniel Chiţoiu a anunţat că a primit mandatul BPN al PNL pentru trei măsuri de politică fiscal-bugetară care să fie susţinute la elaborarea bugetului pe 2014, una dintre acestea fiind reducerea cotelor de contribuţie socială cu 3%.

Potrivit lui Chiţoiu, construcţia bugetară pe anul 2014 nu permite o reducere mai mare.

În prezent, contribuţiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator şi de 10,5% la angajat.

Voinea a declarat ieri că până la mijlocul lunii octombrie va fi elaborat un draft al bugetului pentru anul 2014.

„Până atunci vom clarifica baza de pornire, deci care sunt veniturile pe care ne putem baza în mod prudent anul viitor, deficitul se cunoaşte - 2% din PIB -, pe care îl putem avea anul viitor, şi, în interiorul acestei anvelope, unde se pot duce banii. Sigur că nu se pot duce în toate părţile, poate să scadă CAS, poată să scadă TVA, pot să crească investiţiile. Trebuie şi o prioritizare între obiectivele bugetare pentru anul viitor“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO