Eveniment

Zvonurile nefondate pot afecta piata imobiliara pe termen scurt

Zvonurile nefondate pot afecta piata imobiliara pe termen scurt

Click pentru imaginea marita

18.04.2008, 21:10 23

Piata locala inca nu se afla in atentia marilor fonduri straine de investitii din cauza numarului redus de proiecte dezvoltate pana in prezent, au afirmat participantii de la seminarul "Piata imobiliara in 2008: Fierbere, stagnare sau declin?", organizat ieri de Ziarul Financiar, in parteneriat cu dezvoltatorul Cosmopolis, firma de avocatura Schoenherr si Asociatii si compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers.
"Pe piata romaneasca inca nu sunt prezenti marii furnizori de capital. Nu vedem inca marile fonduri de pensii, iar dupa aceste criterii Romania nu exista pe harta. Exista o ingrijorare excesiva pe piata romaneasca, insa sectorul de real estate are o ciclicitate de aproximativ 10 ani. Noi am parcurs urcarea, suntem undeva sus, insa urmeaza coborarea", a spus Speranta Munteanu, directorul cross loS real estate leader al PricewaterhouseCoopers. Ea spune ca efectul crizei financiare pe pietele emergente va fi contractarea randamentelor si este foarte important sa fie stabilitate economica, pentru a atrage capital.
"Vom asista la noi exit-uri de pe piata, care vor reprezenta in acelasi timp intrarea unor jucatori mari si care ar putea mari lista tranzactiilor mari din Romania", a declarat Sebastian Gutiu, managing partner la casa de avocatura Schoenherr si Asociatii. Acesta anticipeaza ca piata de real estate resimte deja efectele conditiilor de creditare mai dure pentru investitori, care la randul lor sunt generate de criza de pe pietele financiare internationale.
"Lipsa increderii in investitiile de pe piata imobiliara, cauzata de zvonurile transmise de persoane care nu sunt specialiste in piata imobiliara, va afecta pe termen scurt evolutia pietei rezidentiale, unde vom asista la o stagnare si chiar o scadere, precum si sectorul de retail. Desi deficitul de locuinte in Bucuresti este estimat la 100.000 de unitati, cererea va ingheta pe termen scurt", a declarat Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International.
Cu toate acestea, proiectele imobiliare de mari dimensiuni, dezvoltate pe termen lung, nu vor fi afectate de zvonuri. "Vom avea o investitie totala de 700 mil. euro, din care 60 mil. euro se vor duce in infrastructura (drumuri, spatii verzi etc). Am vandut deja 60% din prima faza a proiectului, care cuprinde 565 de locuinte", a declarat Ciprian Trandafirescu, deputy general manager al Cosmopolis, care a completat ca este foarte important pentru proiectele mari ca administratia sa colaboreze cu dezvoltatorul. Cosmopolis, proiect dezvoltat de compania turca Opus Land & Development, dezvolta unul dintre cele mai mari proiecte rezidentiale din Capitala, pe un teren de 100 de hectare, livrarea locuintelor urmand sa se realizeze in mai multe etape.
Pietele de spatii de birouri si industriale nu vor fi afectate de zvonuri, pentru ca sunt sectoare solide unde cererea este foarte ridicata. Pana in 2010 va fi nevoie de un stoc de circa
2 mil. mp de birouri, in conditiile in care acum sunt 600.000 mp de birouri in Capitala.
Prezent la seminar, ministrul transporturilor Ludovic Orban a declarat ca nu crede ca piata imobiliara va avea o scadere. "Orice fel de precuatie este nejustificata. Decalajul dintre cerere si oferta asigura, cel putin in Bucuresti, oportunitati de dezvoltare imense", a adaugat Orban. "Ca sa intelegem ce se intampla pe piata locala am sa fac o comparatie. Oracolul de la Balcesti, Dumitru Dragomir, isi bazeaza declaratiile pe intuitie si relatii personale, in timp ce Warren Buffet, cel mai bogat om din lume, isi conduce afacerile pe o cercetare riguroasa a pietei, pe strategie si reguli", explica Georgescu.
Jucatorii din real estate deplang starea proasta a infrastructurii din Capitala si stau cu ochii pe proiectele de investitii care ar putea remedia situatia. "Bucurestiul este sufocat si pentru ca toata infrastructura de transport din jurul orasului este ramasa in urma, la stadiul in care era inainte de '90", a declarat Ludovic Orban.
Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei, a spus ca focusul va fi dezvoltarea centurii Bucurestiului care in final va numara patru benzi, iar pe anumite portiuni va avea profil de autostrada, dar si crearea unor puncte suplimentare de acces in oras.
"Proiectul pentru centura din nordul Bucurestiului este mai avansat decat cel din sud", a precizat Orban. Cele doua tronsoane din centura mare a orasului nu vor fi finalizate insa mai devreme de 3 ani, ministrul transporturilor estimand un termen de 3 ani si jumatate pentru centura din nord si patru ani si jumatate pentru cea din zona sudica.
La randul sau, Murgeanu a subliniat faptul ca este necesara dezvoltarea infrastructurii in sudul Bucurestiului, pentru a putea face zona mai atractiva pentru investitori. O alta decizie asteptata de investitorii imobiliari este crearea legii care sa reglementeze modul de administratie al zonei metropolitane, cat si delimitarea acesteia. "Este evident ca trebuie sa fie o structura care sa genereze un plan urbanistic general. Mediul politic nu a permis crearea unei structuri care sa coordoneze dezvoltarea zonei metropolitane", a afirmat Orban. Potrivit lui Murgeanu, legea zonei metropolitane ar trebui adoptata pana in toamna acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO