Fondul Proprietatea

Investitorii stau astăzi cu ochii pe 36 de companii care publică rezultatele

Investitorii stau astăzi cu ochii pe 36 de companii care publică rezultatele

Autor: Stefan Musgociu

12.05.2011, 23:52 772

Investitorii vor fi axaţi cel mai probabil astăzi pe numărulmare de emitenţi care-şi publică rezul­ta­tele financiare, care arputea da indicii privind evo­lu­ţia com­paniilor în acest an. Circa36 de emitenţi sunt programaţi să raporteze rezultate astăzi, dupăce ieri mai mult de 15 emitenţi au prezentat cum au evoluat înprimele trei luni ale anului.

Bursa a scăzut ieri cu 0,52%, revenind uşor în a doua parte aşedinţei, ca urmare a temperării corecţiei ac­ţiunilor FP, dupăştirea privind amâ­narea până în iulie a termenului în care statultrebuie să cedeze titluri la Fond pentru despăgubiri.

Titlurile Fondului au coborât brusc cu peste 6% chiar de ladeschidere. Unii investitori au încercat să profite de preţurile înscădere şi au intrat mai vizibil la cumpărare, astfel că volumelede acţiuni FP tranzacţionate au fost mai mari decât rulajele demiercuri.

De regulă, în data ex-dividend, după care cumpărătorii nu maipot încasa dividende aferente anului trecut, preţul acţiunilorscade cu o valoare apropiată de dividendul pe care îl va acordaemitentul respectiv.

"În mod cert acesta a fost motivul pentru revenire. Pe termenscurt asta a mai dus la o calmare a vânzătorilor. Probabil că înultimele zile unii investitori au vândut la aceste preţuri în ideeacă odată cu reluarea despă­gu­birilor în piaţă ar fi intrat unvolum mare de acţiuni care ar fi dus preţul în jos şi puteaucumpăra iar, însă la preţuri mai mici. Pe termen mai îndelungateste greu de spus ce s-ar mai putea întâmpla, dar o eliberareprogresivă de acţiuni noi în piaţă reprezintă clar o presiune lavânzare mult mai mică decât dacă ar intra direct un volum imens detitluri", a declarat directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK)Darie Moldovan.

La finalul şedinţei acţiunile Fon­dului Proprietatea erau cotatela 0,525 lei, preţ în scădere cu 1,87% sau 0,01 lei. Dividendul neteste de aproape 0,027 lei/titlu.

Data ex-dividend a influenţat sem­ni­ficativ şi cotaţiileacţiunilor SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5), care aucăzut cu 10,33% şi respectiv 5,46%. Astfel, titlurile SIFBanat-Crişana au ajuns la preţul de 1,103 lei, cu 0,127 lei subcotaţia de miercuri, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,08lei, la 1,385 lei.

Brokerul consideră că erau de aşteptat corecţii în ziuaex-dividend, însă declinul acţiunilor SIF a fost mai sever întrucâtau contribuit şi scăderile de pe pieţele externe.

"În plus, trebuie să avem în vedere că în ultimele două-treisăptămâni piaţa a fost într-o stare de aşteptare şi o oarecarefrică a investitorilor de a intra la cumpărare. Cei care au vrut săvândă acum, după data de dividend, a trebuit să o facă la preţurimai mici, pentru că volumele nu au crescut spectaculos faţă deşedinţele an­te­rioare. Un motiv pentru aceste scăderi mai maridecât valoarea dividendului este reprezentat şi de creşterileaccelerate ale acţiunilor la propunerile de dividend, care au fostmai mari decât cota propusă în sine", a afirmat Moldovan.

Acţiunile Oltchim au continuat linia ascendentă din precedentaşedinţă şi au urcat cu 12,86%, la 0,61 lei.

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat al doilea rulaj dinpiaţă, de 6,5 milioane de lei. Titlurile au scăzut cu 2,98% sau0,025 lei, la 0,815 lei, cu doar o zi înainte de dataex-dividend.


De urmărit astăzi

  • Titlurile Alro Slatina (ALR), care au anunţat ieri indicatoriifinanciari din primele trei luni ale acestui an. Acţiunile Alro austagnat ieri la acelaşi nivel din şedinţa precedentă, de 3,98lei/unitate.

  • Alte companii de pe Bursă care au raportat ieri după închidereaşedinţei rezultatele financiare trimestriale sunt Condmag Braşov(COMI), Dafora Mediaş (DAFR), Romcarbom Buzău (ROCE) şi Alumil RomIndustry (ALU).

  • Astăzi urmează să-şi publice pe Bursă rezultatele financiare peprimul trimestru alte câteva zeci de companii listate, precumTrasgaz Mediaş (TGN), Zentiva Bucureşti (SCD) şi Biofarm Bucureşti(BIO).

  • Evoluţia pieţelor internaţionale, după ce piaţa americană adeschis şedinţa de ieri cu scăderi de peste 1% pe principaliiindici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO