Fonduri UE

Finanţele au scos din Trezorerie 1,4 miliarde de lei până vin banii de la UE pentru proiectele europene

Finanţele au scos din Trezorerie 1,4 miliarde de lei până vin banii de la UE pentru proiectele europene

Bogdan Drăgoi, ministrul finanţelor

11.04.2012, 00:06 730

Ministerul Finanţelor a împru­mu­tat autorităţile care gestionează fon­durile structurale de la UE cu 1,4 mld. lei în primul trimestru al anului pentru a asigura continuitatea plăţilor acor­date beneficiarilor.

Din această sumă s-au tras efectiv 1,16 mld. lei, banii provenind dintr-un fond de rezervă din Trezoreria statului. Valoarea cererilor de rambursare depuse la Bruxelles în trimestrul I se ridică la 1,42 mld. lei, fiind cu 22% mai mari decât sumele împrumutate din Trezorerie pentru fluenţa plăţilor.

"Este practic un sistem de credite-punte prin care facem ca beneficiarii să nu simtă niciun moment lipsa de lichiditate la nivelul autorităţilor de management care poate apărea din cauza decalajelor în procesul de de­con­tare cu Bruxelles-ul. Acoperim astfel şi o anumită sezonalitate, pentru că mai departe în cursul anului fluxurile de rambursări încep să curgă şi nu mai este nevoie de aceste credite care oricum se în­chid în două-trei luni şi nu au niciun impact la nivelul deficitului bugetar", afirmă Bogdan Drăgoi, ministrul finanţelor.

Pentru trimestrul al doilea, Finanţele propun Guvernului să aprobe un plafon de 2,4 mld. lei pentru noi împrumuturi din Trezorerie destinate plăţilor pentru proiectele finanţate din programele operaţionale.

Drăgoi se declară convins că ţinta de 3,5 mld. euro privind atragerea de fonduri structurale în acest an poate fi atinsă, în pofida performanţei foarte slabe din primul trimestru, când intrările de bani europeni au însumat numai 194 mil. euro.

"Programul nostru are în vedere şi o ciclicitate a rambursărilor pentru că de-abia în trimestrele II-III încep să se mişte bine marile proiecte de infrastructură care ar trebui să atragă cei mai mulţi bani."

Ministrul finanţelor Bogdan Drăgoi spune că împrumuturile-punte din Trezorerie fac parte din soluţiile aplicate de Guvern pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, acestea incluzând limitarea la 45 de zile a termenelor de procesare a cererilor de rambursare şi scurtarea la 14 zile a termenului în care Autoritatea de Certificare şi Plată transmite facturile spre decontare la Comisia Europeană.

Cu toate acestea, reglementările nu prevăd sancţiuni pentru funcţionarii care nu respectă termenul de 45 de zile.

În privinţa motivării funcţionarilor angajaţi în structurile care gestionează fondurile europene, Ministerul Finan­ţelor intenţionează să condiţioneze sporul de 75% din salariu acordat acestora în funcţie de performanţa efectivă în atragerea de fonduri a programului pentru care lucrează. Până acum, aceşti funcţionari primeau un spor de 75% la salariu, indiferent dacă programul aflat în subordinea instituţiei la care lucrau avea sau nu un grad de absorbţie ridicat.

"De la şefi la simpli angajaţi din autorităţile de management şi or­ganismele intermediare regionale, toţi vor fi evaluaţi în funcţie de per­formanţa trimestrială şi vor primi sporuri pe măsură pentru că legea spunea iniţial că sporul este de «până la 75%». Dacă un trimestru este mai slab, dar în următorul se reglează şi pe medie este atins obiectivul, diminuarea de spor va fi recuperată", a explicat Drăgoi. Până acum evaluarea funcţio­narilor se făcea anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO