Franta

Anul HVB in Romania: salt pe locul patru din fuziunea cu Banca Tiriac

03.10.2005, 17:30 16

HVB Bank Romania, singura institutie de credit importanta reprezentanta a sectorului bancar german, traverseaza cel mai spectaculos an din existenta sa.

Dincolo de cresterea activelor la peste 1,4 miliarde de euro si dublarea profitului net pana la 21,7 milioane de euro la sfarsitul lunii iunie, 2005 inseamna pentru HVB incheierea tranzactiei de fuziune cu Banca Tiriac, care ii aduce locul al patrulea in clasamentul sistemului bancar dupa active.

Noua banca rezultata, HVB-Tiriac, urmeaza sa beneficieze de pe urma pozitiei solide a HVB pe piata serviciilor pentru clientii companii, combinata cu experienta Bancii Tiriac in domeniul retailului. Cu datele actuale, banca va detine active totale de 2,1 mld. euro, o cota de piata de 7,5% si aproximativ 720.000 de clienti.

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si cele doua entitati prin care omul de afaceri Ion Tiriac controleaza Banca Tiriac au semnat in iunie un acord potrivit caruia BA-CA detine 50% plus o actiune in Banca Tiriac, in timp ce entitatile controlate de Ion Tiriac detin 50% minus o actiune in HVB. Structura a fost obtinuta prin vanzare si schimb de actiuni. Dupa fuzionarea celor doua banci, BA-CA va continua sa detina pachetul majoritar de 50% plus o actiune si in noua banca si va fi responsabila de coordonarea operatiunilor acesteia. Ceilalti actionari principali vor fi entitatile controlate de Ion Tiriac. De asemenea, actionarii minoritari ai Bancii Tiriac vor deveni, in mod automat, actionari ai noii banci.

Lucrurile nu se opresc insa aici. Filiala locala a grupului germano-austriac HVB/Bank Austria - al doilea ca marime din Germania - urmeaza a fi implicata in procesul de amploare continentala prin care italienii de la UniCredito preiau controlul operatiunilor. Banca italiana a oferit in luna august 20 de miliarde de euro pentru preluarea grupului german, operatiunea fiind cel mai important acord transfrontalier in sectorul bancar din Europa.

UniCredito are la randul sau o filiala in Romania, care va trebui sa fuzioneze cu HVB-Tiriac. In acest context, inca nu este stabilit oficial sub ce marca va functiona entitatea astfel rezultata. De asemenea, fiecare grup detine si alte subsidiare. UniCredito mai detine firma UniCredit Leasing si UniCredit Produzioni Accentrate (UPA), companie specializata in servicii operationale bancare. In acelasi timp, grupul HVB a lansat recent HVB Banca pentru Locuinte, axata pe un sistem de economisire-creditare in domeniul locativ, care are in portofoliu firma HVB Leasing, precum si societatea de brokeraj, administrare de active si consultanta CA-IB.

Operatiunea de preluare a grupului german HVB de catre UniCredito Italiano a ajuns si sub lupa Consiliului Concurentei, in conditiile in care ambele institutii bancare au activitati pe piata financiara locala.

Potrivit Bank Austria Creditanstalt, care coordoneaza activitatile HVB in Europa Centrala si de Est, Viena va detine controlul operatiunilor regionale si dupa ce UniCredito va incheia preluarea grupului germano-austriac.

Noua organizatie bancara astfel rezultata ar urma sa detina in Europa Centrala si de Est 2.800 de unitati si un portofoliu de circa 16 milioane de clienti.

Inca nu a fost luata o decizie in privinta formei juridice si organizationale sub care ar urma sa functioneze divizia regionala de la Viena si care ar urma astfel sa aiba in subordine si filiala romaneasca a UniCredito, ingloband in acelasi timp operatiunile HVB Romania si ale Bancii Tiriac.

In ultimii ani, HVB Romania a functionat ca succesor legal al Bank Austria Creditanstalt, banca prezenta pe piata din septembrie 1998 si preluata ulterior de grupul german HVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO