From Vis To Biz

From Vis To Biz. Constantin Savu, director general al Dataware, companie de soluţii de digitalizare: Sunt companii care au amânat anumite investiţii, se uită cu groază la 2023

03.11.2022, 00:04 Autor: Miruna Diaconu

♦ Dataware a avut anul trecut afaceri de 28 milioane lei şi un profit net de 2,9 milioane lei, conform datelor Ministerului de Finanţe.

Constantin Savu, directorul ge­neral al Dataware, companie care im­plementează soluţii de digitalizare, spune că anumite companii din piaţă au început să stopeze sau să amâne pro­iectele de digitalizare pe care le aveau programate din cauza perioadei incerte din punct de vedere economic.

„În zona privată sunt companii care au pus stop anumitor investiţii sau au amânat, s-au uitat cu groază la 2022 şi 2023. Avem companii care au zis că vor să vadă la ce finanţări se va da dru­mul ca să poată accede la acele finan­ţări. Multe dintre ele aşteaptă această parte de PNRR, acum şi companiile mai mari se uită în zona de finanţare europeană“, spune Constan­tin Savu în cadrul emisiunii From Vis To Biz, un proiect Ziarul Financiar realizat în parteneriat cu OTP Bank.

Dataware este o companie cu capital privat românesc, cu o prezenţă de peste zece ani în piaţă, controlată de Constantin Savu şi Cătălin Georgescu. Dataware implementează soluţii de digitalizare, soluţii de infra­structură de IT şi oferă şi servicii de consultanţă în zona IT. Clienţii com­paniei vin atât din mediul privat, cât şi din zona publică.

Constantin Savu spune că institu­ţiile publice au început să investească din ce în ce mai mult în digitalizare, iar acest lucru se întâmplă şi în cazul companiilor private, care pun şi mai mult accent pe astfel de investiţii.

Cu toate că anumite companii re­nunţă la proiecte în această perioadă, nu renunţă la angajaţi.

„Faptul că se închid proiecte, se des­chid altele, nu prea am văzut dispo­nibilitate de personal în piaţă. Există o cerere foarte mare în industria de IT de personal, cea mai importantă re­sursă într-o companie sunt oamenii, nu finanţarea, în piaţă se găsesc bani.“

Dataware a avut anul trecut afa­ceri de 28 milioane lei şi un profit net de 2,9 milioane lei, conform datelor Ministerului de Finanţe.

Constantin Savu spune că îşi doreşte ca Dataware să se dezvolte, iar pentru acest lucru se uită atent la piaţa de capital, de unde şi-ar dori ca anul viitor să atragă finanţare.

„A fost un an prost pentru bursa, dar ne gândim să atragem finanţare şi de pe bursă, până la sfârşitul anului vom deveni societate pe acţiuni, facem paşi în direcţia asta. Sperăm ca bursa să fie o opţiune pentru anul viitor“, spune el.

Antreprenorul spune că zona Galaţi are un mare potenţial de creştere, fiind un punct geografic care ar putea să atragă forţă de muncă din Republica Moldova şi Ucraina.

„Este o zonă care creşte, sunt două universităţi care pot pune la dispoziţie forţă de muncă. Nu au fost investiţii în zona de IT acolo, ci mai mult în siderurgie şi agricultură, dar cred că se simte nevoia şi de o altă industrie. Vedem acolo potenţial de creştere“, adaugă el.

Antreprenorul mai spune că multe companii, din cele care îşi continuă proiectele, investesc în zonade transformare digitală şi în securitatea cibernetică.


From Vis To Biz

Un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu OTP Bank, care include emisiuni săptămânale unde vor fi prezente businessuri mici sau mijlocii. Emisiunile aduc în faţă antreprenori din diverse industrii care au ambiţii de dezvoltare sau care au reuşit să transforme un vis într-un plan concret de afaceri.

 

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea OTP Bank