Iaşi te inspiră

Iaşi te inspiră! Un proiect ZF/BT. Sorina Cristea a lăsat zece ani de IT pentru un spaţiu-experienţă în Iaşi, care îmbină cafeaua de specialitate cu atelierele de creaţie

11.04.2024, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Caferamica este o cafenea unde oamenii pot experimenta pictura pe ceramică sau pot participa la ateliere de modelaj.

O pasiune pentru lucratul cu ceramică şi un concept inedit descoperit în străinătate au făcut-o pe Sorina Cristea să deschidă în Iaşi localul Caferamica, care combină atmosfera unei cafenele cu posibilitatea de a participa la ateliere de modelare a ceramicii.

„Am deschis Caferamica în august 2021, dintr-o pasiune de-a mea pentru ceramică. Am descoperit ideea în Londra, m-am îndrăgostit de acest concept şi mi-am spus că asta îmi doresc şi eu. Iniţial îmi doream un atelier de ceramică, dar după ce am văzut un astfel de spaţiu, am vrut să aduc şi în Iaşi conceptul“, a povestit Sorina Cristea la emisiunea online ZF Iaşi te inspiră!

Practic, este vorba despre o cafenea unde oamenii pot experimenta pictura pe ceramică sau pot participa la ateliere de modelaj. Pe parcurs, după deschidere, au fost adăugate mai multe tipuri de ateliere de creaţie, care se desfăşoară prin colaborări.

„Îmi doresc să fie un spaţiu unde oamenii vin să se detaşeze de cotidian, să se relaxeze, dar şi să savureze o cafea de specialitate. Foarte mulţi clienţi vin în grupuri. Publicul nostru vine din multe domenii. Sunt oameni care îşi fac zilele de naştere aici sau colegi care vin aici pentru teambuilding. Este o activitate de evadare la Caferamica, iar noi creştem organic.“

După ce businessul a prins tracţiune, în Caferamica s-a implicat şi sora Sorinei, Ligia Ghercă.

„Aici vin oameni care sunt pasionaţi de pictură, dar şi oameni care nu au nicio legătură cu asta – IT-şti, profesori, psihologi“, spune ea.

La Caferamica se desfăşoară atât ateliere de pictură pe ceramică, în cadrul cărora oamenii iau obiecte de ceramică în alb, iar ei pot să le personalizeze, cât şi ateliere de modelaj, în care se pleacă de la un boţ de lut care este adus la forma pe care o doreşte fiecare persoană.

„După finalizare, produsele trec printr-un proces de glazurare şi de ardere, apoi clienţii îşi pot lua obiectele acasă. Mai avem şi ateliere de flori din hârtie, ateliere de turnat lumânări. Avem colaborări cu artişti care vor să împărtăşească talentele lor cu alţii – am avut ateliere de pictat pe sticlă, pe textile, chiar şi seri de poezie“, explică Sorina Cristea.

Atelierul de modelaj este 100 de lei de persoană. La pictura pe vase, preţul variază în funcţie de obiectul ales – căni, pahare, figurine, ghivece. Costul este între 40 şi 140 de lei.

„La început, timp de aproape un an, făceam chiar noi vasele din ceramică, pe care le ofeream apoi pentru a fi pictate. La un moment dat, ne-am dat seama că trebuie să creştem numărul de vase, aşa că ne-am reorientat, iar acum cumpărăm vasele semifabricate pentru pictură.“

Până la decizia de a deschide Caferamica, Sorina a profesat în IT timp de zece ani, dar după primii şase ani şi-a dat seama că nu se regăseşte şi că are nevoie să-şi valorifice pasiunea.

„La început am lucrat singură, apoi am participat la tabere de ceramică şi ateliere. Aşa am crescut. Ne dorim ca businessul să devină şi profitabil în timp şi să facem mai bine ceea ce facem deja. Ne gândim la o dezvoltare locală deocamdată.“

La rândul său, Ligia spune că planul pentru această vară este renovarea terasei exterioare a clădirii în care funcţionează Caferamica, pentru a putea primi un public mai numeros. În prezent, localul are o sală cu o capacitate de circa 30 de persoane, la care s-a adăugat anul trecut încă una din camerele disponibile în casa închiriată.

Ligia Ghercă, asociată, Caferamica: Aici vin oameni care sunt pasionaţi de pictură, dar şi oameni care nu au nicio legătură cu asta – IT-şti, profesori, psihologi.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania