IMM

Cum şi-a făcut un întreprinzător o agenţie de turism cu 10.000 de euro de la stat

Cum şi-a făcut un întreprinzător o agenţie de turism cu 10.000 de euro de la stat

Silviu Andrei Petran este unul dintre ti­nerii care au primit 10.000 de euro finan­ţare neram­bur­sabilă de la stat pentru a dez­volta o agenţie de turism

Autor: Mirabela Tiron

28.06.2011, 00:01 2298

Aproape 3.800 de microîntre­prinderi SRL-D s-au înre­gistrat laRegistrul Comer­ţului în urma lansării pro­gramului pentrustimularea în­fiin­ţării şi dezvoltării microîntre­prin­de­rilor decătre întreprinzătorii tineri, prin care statul acordă 10.000 deeuro pentru des­chiderea unei afaceri. Pentru acest pro­gram aufost alocaţi 21 mil. lei (5 mil. euro), fondurile se vor termina îniulie.

Cele mai multe firme au fost înre­gistrate în Bucureşti (461)şi Cluj (289), ur­mate de judeţele Braşov (224), Bihor (152) şiGalaţi (147). Tinerii şi-au ales domenii de activitate precumîntre­ţi­ne­rea şi repa­rarea autovehiculelor (175), fa­bri­ca­reapâinii şi a produselor de patiserie (124), lucrări de construcţii(113), restau­ran­te (87) şi tran­spor­turi rutiere de măr­furi,co­merţ cu amănuntul în magazine nespe­cia­li­zate, cu vânzarepredominantă de produse alimen­tare, băuturi şi tutun (71).

Ca să poată fi înfiinţate cu ajutorul finanţărilor de la stat,firmele tinerilor - denumite SRL-D, aceasta fiind o nouă de­numireînregistrată oficial, D pro­venind de la "debutant" - nu trebuie sădes­făşoare acti­vităţi în următoarele do­menii: inter­medierifinanciare şi asigurări, tran­zacţii imobiliare, activităţi dejocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comer­cia­lizare dearmament, tutun, alcool, plante şi sub­stanţe aflate sub controlna­ţio­nal, precum şi activităţile excluse de nor­mele europene cuprivire la ajutorul de stat.

Silviu Andrei Petran, un tânăr de 26 de ani, absolvent al uneifacultăţi de tu­rism şi angajat în vânzări al unei multina­ţionaledin telecom, este unul dintre ti­nerii care au primit 10.000 deeuro finan­ţare neram­bur­sabilă de la stat pentru a dez­volta oagenţie de turism.

După ce a aflat despre programul pen­tru tineri întreprinzători,imple­men­tat de stat în februarie şi pentru care s-au alocat 5mil. euro, el a început să lucreze la proiectul pentru fondurileneram­bur­sa­bile. Proiectul afacerii a fost conceput în şase-şapteluni.

În opinia tânărului antreprenor, do­cu­mentaţia pentru a obţinebani de la stat a fost "foarte stufoasă, nu foarte acce­si­bilăpersoanelor care nu au avut ni­cio­dată de-a face cu a scrieproiecte într-un anumit limbaj".

Pentru a depăşi aceste ba­riere el a apelat la un consultant.Mai mult, tânărul întreprinzător a apelat la sfa­turile unorprieteni cu experienţă în do­meniu. În agenţia de turism pe care adeschis-o Petran a angajat patru oameni. Prin programul pentrustimularea micro­în­tre­prinderilor tinerii antreprenori suntscutiţi de plata contribuţiilor angajaţilor.

Agenţia de turism de explorare pro­mo­vează pachete turistice deaventură, com­binate cu practicarea diferitelor acti­vităţisportive.

Valoarea totală a investiţiei pe care o va realiza se va ridicala aproximativ 70.000 de euro, din care 15% reprezintă fondurilenerambursabile de la stat. Cum suma de la stat acoperă doar o partedin valoarea totală a investiţiei în agenţia de turism, tânărulsperă să mai obţină un împrumut de 40.000 de euro de la UniCreditŢiriac Bank.

Despre afacere

  • Proiectul afacerii (agenţia de turism) a fost conceput în şase,şapte luni.

  • Tânărul antreprenor a angajat deja patru oameni în agenţia deturism.

  • A închiriat un spaţiu în World Trade Center pe care plăteşte 800de euro lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO