Info

Castelul Corvinilor: Plăcinte pădureneşti şi tocană hunedoreană, la Târgul producătorilor locali

Castelul Corvinilor: Plăcinte pădureneşti şi tocană...

Autor: Departamentul Corespondenţi

03.10.2014, 15:44 781

Curtea exterioară a Castelului Corvinilor din Hunedoara s-a animat, vineri, când mai mulţi producători locali din întreg judeţul au început să îşi amenajeze standuri unde turiştii pot gusta bunătăţile tradiţionale ale locului, de la plăcinte pădureneşti la "virşli" - un sortiment de cârnat făcut din carne de oaie şi capră care se consumă fiert -, de la tocană hunedoreană la murături, dulceţuri şi pâine făcută în casă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Familia Munteanu din satul hunedorean Feregi din Ţinutul Pădurenilor a început deja să coacă gustoasele plăcinte pădureneşti făcute după reţete vechi de sute de ani.

"Aluatul din făină, ouă, sare şi puţină drojdie se frământă, dar nu se lasă la dospit. Umplutura se pregăteşte din brânză dulce, ou, smântână şi mărar. Se ia o bucăţică din aluat şi se întinde o foaie rotundă şi nu prea groasă, iar în mijlocul ei se pune umplutura. Se ridică umplutura din cinci colţuri şi se prăjeşte în ulei încins", declară Mimi Muntean, producător local.

Femeia prăjeşte o plăcintă, în timp ce soţul ei ia comenzile de la primii turişti ajunşi la Castelul Corvinilor.

"Am mâncat clătite cu brânză dulce, dar niciodată acest fel de plăcinte pădureneşti. Ca gust, sunt undeva între clătite şi merdenele, însă sunt mult mai gustoase, iar faptul că se fac pe loc chiar sub ochii tăi te face să nu poţi trece indiferent pe lângă stand”, a declarat Mihai Rădulea, un turist din Bucureşti.

Lângă standul cu plăcinte pădureneşti s-a instalat şi familia Păştilă din Mălăieşti, comuna Sălaşu de Sus, producătoare tradiţională de "virşli" de Sălaşu, care a pus deja la foc ceaunul în care fierb virşli. Puţin mai încolo o hunedoreancă a început să expună dulceţuri, murături, zacuscă, toate făcute în casă după reţeta bunicii.

"Vrem ca acest târg să devină o tradiţie a zonei şi să fie organizat lunar”, a spus administratorul Castelului Corvinilor, Dan Bera, organizator al evenimentului.

Târgul producătorilor locali de la Castelul Corvinilor are loc începând de vineri după-amiaza şi până duminică.

De la an la an tot mai mulţi turişti vizitează Castelul Corvinilor din Hunedoara, numai în 2013 monumentul istoric fiind vizitat de aproximativ 300.000 de turişti. Record de turişti s-a înregistrat în lunile iulie şi august a.c., când s-au vândut în total 103.000 de bilete de intrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO