Info

INTERVIU: Andreea Niculae, Accenture România: “Viitorul serviciilor bancare se află în cloud”

INTERVIU: Andreea Niculae, Accenture România:...

Autor: Publicitate

22.05.2023, 08:00 397

Pe măsură ce clienţii băncilor adoptă din ce în ce mai mult tehnologia digitală, acestea trebuie să menţină un ritm crescut de inovare, pentru a rămâne relevante. Pentru a facilita această inovare, care se întâmplă pe toate palierele, la nivel de produs, canale de distribuţie, model de risc, IT, băncile au nevoie sa adopte tehnologii care să le permită această agilitate tehnologică. Cloudul reprezintă această platformă, care oferă cele mai recente şi mai moderne capabilităţi tehnologice, de multe ori verticalizate pentru cerinţe specifice de business, ceea ce accelerează adopţia, susţine Andreea Niculae, Associate Director, Financial Services Industry Lead, Accenture România.

Care sunt câteva dintre principalele motive pentru care instituţiile financiare ar trebui să ia în considerare modernizarea aplicaţiilor lor în cloud?

Andreea Niculae: Există mai multe motive evidente pentru care instituţiile financiare ar trebui să ia în considerare modernizarea aplicaţiilor în cloud. În primul rând, tehnologiile cloud oferă scalabilitatea şi flexibilitatea necesare pentru a răspunde cerinţelor în schimbare ale clienţilor, în special într-o lume din ce în ce mai digitală şi mai mult axată pe mobil. Modernizarea aplicaţiilor în cloud permite băncilor să mărească sau să reducă rapid resursele în funcţie de cerere şi să ofere mai rapid noi servicii.

În al doilea rând, platformele cloud oferă caracteristici avansate de securitate, cum ar fi criptarea şi controlul accesului, care pot ajuta instituţiile financiare să îndeplinească cerinţele stricte de reglementare şi să protejeze datele sensibile ale clienţilor.

În cele din urmă, capacităţile native în cloud, cum ar fi containerele, microserviciile şi computingul fără server, pot ajuta băncile să construiască aplicaţii mai agile, scalabile şi rezistente, care sunt esenţiale într-o industrie extrem de competitivă şi care evoluează rapid. Nu în ultimul rând, există servicii SaaS şi PaaS, care oferă nu numai tehnologie sigură şi de ultimă oră, dar şi soluţii verticalizate, care răspund unor cerinţe specifice de business şi care încorporează în ele best practice-ul pentru o anumita arie, dar şi cerinţe reglementare şi de data privacy specifice.

Care sunt provocările cu care se pot confrunta instituţiile financiare atunci când îşi modernizează aplicaţiile în cloud?

Andreea Niculae: Migrarea la cloud nu este un proiect pe care instituţiile financiare îl pot face peste noapte. Este un proiect de transformare, care ar trebui gândit atât prin prisma necesităţilor de modernizare ale landscape-ului de aplicaţii şi de infrastructură existent, dar şi ca pe un instrument de a adopta noi modele de lucru şi de a investi în acele arii în care respectiva instituţie doreşte să se diferenţieze.

Ca să răspund la întrebarea dvs., pentru a începe transformarea spre cloud, instituţiile au nevoie de viziune pe termen scurt şi mediu, sponsorship la nivel de board şi investiţii şi un plan de migrare bine pus la punct. Acest plan trebuie să aibă în vedere cel puţin următoarele puncte: care sunt aplicaţiile/infrastructura care sunt eligibile pentru cloud, care este modul în care vor fi migrate la cloud, care este strategia de cloud (un singur vendor sau mai mulţi?), care sunt cerinţele minime înaintea adoptării cloud, atât din punctul de vedere al setării mediului, cât şi din punctul de vedere al aprobărilor necesare de la diferite instituţii care reglementează piaţa. Nu în ultimul rând, migrarea la cloud presupune pregătirea organizaţiei pentru un mod de lucru diferit şi investiţia în noi competenţe care să asigure migrarea propriu zisă, dar şi operarea noilor aplicaţii şi servicii de infrastructură în cloud.

Desigur că sistemul financiar are nişte particularităţi: fiind mult mai reglementat, exigenţele de a asigura confidenţialitatea şi securitatea datelor sunt sporite. Organizaţiile trebuie să gestioneze cu atenţie confidenţialitatea datelor, conformitatea cu reglementările, şi riscurile de securitate în timpul procesului de modernizare şi post modernizare. A doua provocare este că, în general, sistemele core sunt construite pe tehnologii învechite, iar organizaţia va merge în paralel cu două viteze, întrucât vor coexista o perioada sisteme vechi până acestea vor fi decomisionate, cu aplicaţiile noi migrate. Astfel, vor apărea provocări suplimentare pentru toată organizaţia.

Nu în ultimul rând, sistemul financiar este caracterizat prin stabilitate, adversitate la riscuri şi la schimbare. Însă, aşa cum ştim, revoluţia digitală, pandemia de Covid, şi, nu în ultimul rând, cloudul, au forţat industria să se schimbe. Iar această schimbare va continua, aducând cu sine noi modele de business, noi modele de organizare şi funcţionare, şi noi roluri în organizaţii.

Care sunt cele mai bune practici pe care instituţiile financiare ar trebui să le urmeze atunci când îşi modernizează aplicaţiile în cloud?

Andreea Niculae: Conform studiului Accenture Banking Cloud Rotation Index, care urmăreşte aproape 100 de bănci în procesul lor de trecere la cloud - în fiecare arie pe care o măsurăm, băncile aproape că şi-au dublat procentul de volume de lucru în cloud. Cu toate acestea, progresul pe care l-au făcut până acum reprezintă doar 15% din volumul total de procese şi servicii pe care le desfăşoară băncile. Prin urmare, există spaţiu de îmbunătăţire şi de creştere în cloud. Atât pentru bănci, cât şi pentru asigurări, adopţia este încă departe de a-şi fi atins potenţialul.

Ca să sumarizez ce spuneam şi la început, o bună practică presupune: dezvoltarea unei strategii armonizate între IT, Operations şi Business, evaluarea şi calificarea după criterii clare de eligibilitate a portofoliului ce va fi migrat în cloud, alegerea furnizorului potrivit, implementarea unor măsuri puternice de securitate, valorificarea capacităţilor native în cloud, testarea riguroasă şi ajustarea modului de lucru în organizaţie, şi a rolurilor şi competentelor.

Cum poate modernizarea aplicaţiilor cloud în serviciile financiare să ajute organizaţiile să îşi atingă obiectivele de afaceri şi să obţină un avantaj competitiv? Ne puteţi da un exemplu?

Andreea Niculae: Modernizarea aplicaţiilor în cloud poate ajuta organizaţiile de servicii financiare să îşi atingă obiectivele de afaceri şi să obţină un avantaj competitiv în mai multe moduri. Prin valorificarea capacităţilor native în cloud, organizaţiile pot crea aplicaţii mai agile, mai scalabile şi mai reziliente, care se pot adapta rapid la cerinţele în schimbare ale clienţilor şi la dinamica pieţei. Acest lucru poate avea ca rezultat o lansare mai rapidă pe piaţă a noilor produse şi servicii, experienţe îmbunătăţite pentru clienţi şi o eficienţă operaţională sporită.

Un exemplu din afara peisajului nostru local este cel al Nationwide Building Society, a şaptea instituţie financiară mutuală ca mărime şi cea mai mare societate de construcţii din lume.  Compania britanică a demarat o campanie de modernizare a infrastructurii sale de plăţi şi de adoptare a unei platforme cloud-native. Printr-un parteneriat cu Accenture, a decis să îşi analizeze capacităţile funcţionale, tehnice şi de livrare necesare pentru a-şi moderniza mediul de plăţi şi pentru a face tranziţia către cloud, astfel încât să îşi îndeplinească obiectivele de business. Proiectul a inclus construirea unor medii şi instrumente de dezvoltare bazate pe cloud, precum şi adoptarea principiilor şi practicilor DevOps şi de dezvoltare agilă. A fost finalizat în cinci luni şi a implicat integrarea stack-ului tehnologic al Nationwide cu Faster Payments şi Form3.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO