Info

Locul de pe Pământ unde pierdeţi 1% din greutate instant

Locul de pe Pământ unde pierdeţi 1% din greutate instant

Autor: Octavian Calei

24.08.2013, 19:52 3720

Un studiu realizat de nişte cercetători de la o universitate din Australia arată că gravitaţia Pământului nu este aceeaşi pe toată suprafaţa formelor de relief, scrie newscientist.com.

O nouă hartă digitală realizată la scară mare indică faptul că gravitaţia variază deoarece planeta nu este perfect sferică sau uniformă în densitate. În plus, gravitaţia este mai slabă la ecuator datorită forţelor centrifugale produse de mişcarea de rotaţie, cât şi la altitudini mari.

Christian Hirt de la Curtin University din Perth, Australia, a compilat împreună cu colegii săi datele despre gravitaţia planetei şi cele topografice de la sateliţi pentru a evidenţia variaţia forţei gravitaţionale a Pământului între latitudinile 60 de grade nord şi 60 de grade sud, acoperind 80% din masa planetei.

Harta conţine peste 3 miliarde de puncte, la o rezoluţie de aproape 250 de metri. Pentru a calcula gravitaţia în cinci puncte, unui calculator normal i-ar fi luat o secundă. Echipa a folosit un supercomputer pentru a realiza calculele în 3 săptămâni.

Conform studiului realizat de cercetătorii de la universitatea din Australia, punctul cu acceleraţia gravitaţională cea mai scăzută de pe planetă este vârful Nevado Huascarán din Peru iar punctul cu cea mai ridicată forţă gravitaţională este în Oceanul Arctic.

„Nevado este un pic surprinzător pentru noi pentru că se află la 1.000 de kilometri sud de ecuator. Gravitaţia ridicată în acest punct este compensată de înălţimea muntelui şi de către anomaliile din zonă”, a declarat Hirt.

Aceste diferenţe înseamnă că un obiect care cade de la o înălţime de 100 de metri va atinge suprafaţa cu 16 milisecunde mai târziu în Peru decât în Oceanul Arctic. De asemenea, aţi pierde 1% din greutate dacă v-aţi muta din Arctic pe vârful Nevado, deşi masa corporală nu s-ar schimba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO