Info

(P) Angajaţii vor să lucreze de acasă? Aveţi nevoie de soluţii care să le asigure colaborarea şi protecţia şi, în acelaşi timp, să crească eficienţa departamentului IT

(P) Angajaţii vor să lucreze de acasă? Aveţi nevoie...

Autor: Publicitate

31.01.2022, 09:00 313

Pentru ca angajaţii să poată lucra eficient la distanţă, companiile au nevoie atât de soluţii de colaborare, cât şi de securitate informatică. Abordările tradiţionale de securitate IT nu fac însă faţă noilor tipuri de riscuri, iar companiile trebuie să îşi adapteze strategiile de securitate şi să adopte soluţii adecvate provocărilor actuale.

Munca la distanţă a devenit nouă normalitate şi în România – 60% dintre angajaţii companiilor locale doresc să lucreze de acasă cel puţin 3 zile pe săptămână, potrivit unui sondaj BestJobsÎnsă, pentru ca angajaţii să poată lucra eficient şi sigur din locaţii aflate în afara sediului companiei, sunt necesare soluţii specifice, nu doar pe zona de colaborare, ci şi pe cea de securitate informatică. Motivaţia este simplă: ieşirea angajaţilor în afara perimetrului de protecţie asigurat de sistemele clasice de securitate IT duce la creşterea suprafeţei de atac.

Adoptarea modelului de lucru hibrid (72% dintre companiile locale o făcuseră deja la sfârşitul anului trecut) creşte nivelul de expunere, iar noile riscuri informatice nu sunt acoperite eficient de soluţiile tradiţionale de securitate IT. Hackerii exploatează cu precădere „veriga slabă“ reprezentată de utilizatorul final. În 2021, conform Verizon Data Breach Report, „factorul uman“ a fost cauza principală în 85% dintre breşele de securitate depistate, iar 61% dintre acestea au pornit de la compromiterea datelor de logare.

 

Beneficiile abordării integrate

Cisco este unul dintre puţinii furnizori care deţine în portofoliu atât o soluţie performantă de colaborare (Webex), cât şi multiple soluţii de securitate de nivel enterprise (precum Umbrella, Duo, AnyConnect, SecureX) dedicate protecţiei angajaţilor care lucrează de la distanţă.

Webexeste, în prezent, una dintre cele populare soluţii de lucru colaborativ, cu peste 650 de milioane de utilizatori lunari la nivel global. Platforma Cisco, care este de 15 ani consecutiv lider pe piaţa aplicaţiilor de colaborare, integrează o serie funcţionalităţi de securitate utile, cum este, de exemplu, cea de Real-time Data Loss Prevention (DLP) – o premieră în industrie –, care asigură protecţia informaţiilor critice, blocând în timp real partajarea neautorizată a acestora.

Funcţionalităţile de protecţie incluse în Webex sunt utile, dar nu şi suficiente în contextul actual, în care numărul şi complexitatea ameninţărilor informatice cresc constant. De aceea, Cisco le completează şi consolidează printr-o ofertă extinsă de soluţii de securitate, concepute pentru a se adapta flexibil la o largă varietate de scenarii de lucru hibrid. Majoritatea soluţiilor de securitate Cisco se integrează nativ între ele, dar şi cu aplicaţii de la alţi producători software, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv important în contextul economic actual. Soluţia Cisco de securitate integrată furnizată de Datanet Systems asigură, din perspectiva securităţii:

• Creşterea vitezei de reacţie în faţa ameninţărilor prin automatizarea şi orchestrarea măsurilor de răspuns;

• Îmbunătăţirea protecţiei informatice la nivelul întregii organizaţii, printr-o aplicare unitară a politicilor de securitate şi respectarea regulilor de conformitate, şi din perspectiva eficientizării activităţii specialiştilor IT;

• Obţinerea unei vizibilităţi extinse până la nivelul utilizatorului final şi al echipamentului terminal folosit de acesta;

• Simplificarea procedurilor de înrolare şi managementul centralizat, de la distanţă, al echipamentelor;

• Reducerea cheltuielilor operaţionale şi a nivelului de încărcare al departamentului IT.

 

Componentele ofertei de securitate Cisco

Soluţiile de securitate Cisco dedicate lucrului la distanţă acţionează pe mai multe niveluri, asigurând atât protecţia angajatului, a datelor şi aplicaţiilor utilizate de acesta, cât şi a companiei în sine.

Astfel, pentru asigurarea protecţiei la nivelul utilizatorului final, specialiştii Datanet Systems partener Cisco Gold în România – recomandă utilizarea soluţiilor Umbrella şi Cisco Secure Endpoints. Umbrella acţionează ca o primă linie de apărare, filtrând şi blocând accesarea site-urilor cu potenţial de risc, ca de exemplu cele care generează atacuri de phishing, în timp ce Secure Endpoint asigura protecţia echipamentelor folosite de angajaţi, identificând vulnerabilităţile acestora şi stopând ameninţările de tip malware. Mai mult însă, prin analiza şi corelarea comportamentului utilizatorilor finali cu indicatorii de compromitere, Cisco Secure Endpoint poate bloca automat răspândirea ameninţărilor în cadrul companiei. Astfel, măsurile de răspuns pot fi iniţiate rapid şi se limitează riscul de compromitere, respectiv potenţialele pagube.

Asigurarea protecţiei datelor în tranzit poate fi realizată prin utilizarea Cisco AnyConnect, o soluţie VPN modulară, cu funcţionalităţi multiple, care pot fi activate în funcţie de nevoile specifice fiecărei companii. De exemplu, Umbrella este disponibilă ca modul în cadrul soluţiei AnyConnect şi poate fi instalată de la distanţă pe dispozitivele terminale ale utilizatorilor prin intermediul aplicaţiei VPN de la Cisco.

Tot prin AnyConnect poate fi instalată şi aplicaţia Cisco Duo, destinată autentificării multifactor, care dă companiilor garanţia că doar utilizatorii legitimi le accesează resursele informatice, folosind numai dispozitivele terminale autorizate. Duo introduce una sau mai multe metode suplimentare de verificare a identităţii şi permite definirea şi aplicarea de politici specifice în funcţie de „starea de sănătate“ a fiecărui echipament. De exemplu, dacă aplicaţia depistează un terminal pe care nu este activată o funcţionalitate de securitate, va emite o alertă şi îi poate bloca accesul până la remedierea problemei identificate.

Toate aceste aplicaţii pot fi integrate facil şi administrate centralizat prin intermediul platformei Cloud de securitate Cisco SecureX. Disponibilă gratuit, SecureX asigura vizibilitate extinsă asupra potenţialelor ameninţări şi ajută departamentele IT să coreleze şi automatizeze măsurile de răspuns pentru diverse scenarii de lucru.

 

Servicii complete prin Datanet Systems

Aplicaţiile Cisco destinate securizării lucrului la distanţă îmbunătăţesc protecţia la nivelul întregii organizaţii, indiferent de dimensiunea acesteia, şi reduc nivelul de încărcare al departamentului IT. Cu ajutorul lor, companiile pot acţiona prompt în identificarea şi stoparea ameninţărilor, beneficiind de automatizarea fluxurilor de lucru şi orchestrarea aplicaţiilor IT.

Datanet Systems, partenerul Cisco Gold cu cea mai numeroasă echipă de specialişti certificaţi din România, oferă servicii complete de implementare, integrare, personalizare şi mentenanţă a soluţiilor prezentate în cadrul acestui articol. Pentru mai multe detalii vă invităm să vizionaţi demo-urile şi scenariile practice prezentate în cadrul webinarului organizat recent de specialiştii noştri şi să descărcaţi „Ghidul Datanet Systems pentru securizarea lucrului la distanţă, cu ajutorul tehnologiei Cisco“.

Pentru informaţii tehnice şi comerciale suplimentare, precum şi despre serviciile furnizate de companie, ne puteţi contacta la adresa sales@datanets.ro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO