Info

(P) Re: Sursa de business - Astăzi despre INCOTERMS (Termeni de Comerţ Internaţional)

(P) Re: Sursa de business - Astăzi despre INCOTERMS...
11.09.2014, 18:02 327

INCOTERMS reprezintă materializarea uzanţelor comerciale specifice comerţului internaţional în termeni specifici de comerţ care reglementează: modalitatea de livrare, transferul riscurilor precum şi distribuţia costurilor legate de transport şi asigurare între vânzător şi cumpărător.

Conform principiilor care reglementează aplicarea tuturor Publicaţiilor elaborate de Camera Internaţională de Comerţ de la Paris, INCOTERMS nu are un caracter obligatoriu, aplicarea sa fiind dependentă de voinţa părţilor contractuale, prin simpla includere în contractul comercial a termenului de comerţ sau condiţiei de livrare alese şi agreate, precum şi a ediţiei INCOTERMS căreia aceasta îi aparţine. Incoterms 2010 a eliminat termenii DDU, DAF, DES, DEQ introducând noile condiţii DAP şi DAT.

DAT este versiunea modernă a vechii clauze DEQ. Noua clauză se aplică pentru toate modurile de transport, pe când DEQ se aplică doar în cazul transporturilor maritime şi fluviale. În acelaşi timp, noua clauză se aplică la fel ca şi până acum, doar în cazul transporturilor mari. Conform clauzei DAT, vânzătorul trebuie să încheie pentru marfă un contract de transport până la terminalul menţionat, în portul sau localitatea stabilită.

DAP înlocuieşte clauzele DAF şi DES şi reprezintă o clauză generală a contractului comercial. Conform clauzei DAP, vânzătorul şi-a îndeplinit obligaţiile legate de livrare, dacă marfa ajunge la cumpărător la locul stabilit, gata de descărcare.

Trimiteţi întrebările dumneavoastră la: tradefinance@unicredit.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24