♦ Diferit faţă de companiile care mai întâi îşi construiesc o prezenţă locală pentru ca mai apoi să iasă pe pieţele externe, povestea afacerii Parapet, un business de 46,6 milioane de lei axat pe livrarea la cheie a proiectelor de energie verde, începe în exterior, mai exact în Germania, una dintre cele mai competitive pieţe în acest domeniu ♦ Ce a contat? ♦ O echipă de specialişti locali care au deschis uşile pentru viitoarele contracte.
Parapet, companie care este înregistrată la Registrul Comerţului sub denumirea Prodfer Construct, a terminat anul trecut cu un business de 46,6 milioane de lei, cu 135% mai mare faţă de cel din 2021, şi cu un profit net de 4,9 milioane de lei, arată datele de pe platforma Termene.ro. Compania înregistrată în Cluj este deţinută de Andrada Moldovan, cea care ocupă şi funcţia de CEO. Dincolo de sediul din Cluj, Parapet, axată mai ales pe sectorul construcţiilor de proiecte fotovoltaice, are şi un sediu la Nürnberg, Germania.
„În cazul nostru, a adus plus-valoare faptul că piaţa din Germania a venit cu echipă de angajaţi din Germania. Nu pot să spun că s-au deschis uşile automat, am început de la proiecte mici până le-am câştigat încrederea. În afaceri este plus-valoare faptul că îţi menţii acurateţea, că livrezi exact ce promiţi“, spune Andrada Moldovan, fondatoarea şi CEO-ul Parapet, în cadrul unui nou episod al Lecţii de Business, proiect editorial ZF susţinut de First Bank.
Compania s-a lansat în 2012, dar timp de un an a activat în domeniul siguranţei rutiere. Ulterior, a intrat pe zona de parcuri solare cu un mic proiect în Braşov.
„Suntem o echipă formată din 80 de ingineri, tehnicieni, economişti, jurişti, avem internalizate toate etapele unui parc fotovoltaic. Am ajuns spre large scale (proiecte mari) cu un hop în 2018 care azi e o lecţie foarte importantă pentru noi. În 2018, am pierdut un client pe piaţa din Germania. Era cel mai important. Am învăţat foarte multe din acel moment şi am trecut la diversificarea portofoliului. Acum, atât în România, cât şi Germnia este un focus foarte mare pe diversificare.“
Andrada Moldovan subliniază că echipa este foarte importantă, mulţi dintre specialiştii Parapet fiind alături de companie din prima zi.
„Am pornit cu o echipă care încă se află aici. Pentru noi a fost şi este foarte important să avem o echipă închegată. Nu poţi face lucrurile de unul singur. Apoi, am reinvestit tot ce a intrat în companie. Niciodată nu am gândit că banii companiei sunt ai mei şi dacă vreau îmi iau mâine o casă. Nu despre asta este vorba.“
Una dintre cele mai provocatoare perioade a fost pandemia cu restricţiile de circulaţie cu care aceasta a venit la pachet.
„Apoi războiul ne-a impactat din punctul de vedere al costurilor, dar şi aici a intervenit partea de strategie a companiei. Nu pot să spun că mereu suntem pregătiţi pentru ceva rău, suntem foarte optimişti, dar când lucrurile sunt bine făcute în interior, când ai calculele făcute, ai resursele necesare pentru a duce lucrurile mai departe, fără blocaje sau modificări salariale.“ Acum, Parapet are un portofoliu de aproximativ 200 de proiecte fotovoltaice realizate în 15 ţări din Europa, cu o capacitate instalată care se apropie de 800 MW. Cele mai multe parcuri instalate de echipele sunt în Germania.
Una dintre strategiile Parapet a fost orientarea către fundaţii dificile, infrastructuri critice, precum şi realizarea de proiecte de pionierat, cum este prima centrală mixtă fotovoltaică şi eoliană instalată în ţară, la Tulcea. Compania deţine parc propriu de utilaje, dotate special pentru construcţia de parcuri fotovoltaice.
„Urmează şi al doilea proiect de hibridizare, din nou vine partea de provocare. Este un proiect de 1 MW compus din eolian, fotovoltaic cu storage (stocare). Este un proiect de cercetare.“
Unul dintre momentele care au reprezentat o provocare a fost venirea primului copil chiar în perioada pandemiei. „Din păcate, la acel moment mi-am dat seama că nu aveam pe cine să deleg. Mi-a creat o stare de frustrare asupra mea, mi-am zis că trebuie să înveţi ceva din asta. De acolo am început eu procesul de delegare.“
Pe termen mediu, următorii doi ani, Parapet îşi propune o creştere a portofoliului de proiecte cu 30%, intenţia fiind de a aduce un partener în companie pentru o dinamică mai bună.
„Antreprenoriatul este o călătorie singuratică, aşa că avem în vedere să aducem un partener alături de noi. Dar nu este vorba despre exit.“
La final, spune Andrada Moldovan, experienţa de angajat, pe care la rândul său a avut-o, este extrem de utilă în misiunea de antreprenor.
„Dacă simţi că ai chemarea spre antreprenoriat, încearcă. Dar antreprenoriatul nu este despre vacanţe. Nu credeţi că intraţi în antreprenoriat şi veţi avea mult timp liber şi mulţi bani. Dormi acolo, dacă trebuie, iar dacă îţi permiţi să ai un angajat, vei câştiga mai puţin decât el. Mai departe, trebuie să îţi respecţi cuvântul. Nu promite lucruri pe care nu le poţi implementa.“
10 Lecţii de Business de la Andrada Moldovan
Lecţia 1: Nu poţi face lucrurile de unul singur. Închegarea echipei este foarte importantă.
Lecţia 2: Diversifică-ţi constant portofoliul.
Lecţia 3: Banii companiei nu sunt ai tăi, dacă faci profit nu înseamnă că te duci mâine şi îţi iei o casă. Reinvesteşte profitul ca să creşti.
Lecţia 4: Fii optimist în business, dar să ai calculele bine făcute. Aşa treci de crize.
Lecţia 5: Mi se pare o necesitate ca în calea spre antreprenoriat să fii şi angajat.
Lecţia 6: Comunică bine cu oamenii tăi.
Lecţia 7: Învăţarea este un proces continuu.
Lecţia 8: Antreprenoriatul nu este despre timp liber şi bani. Dacă vei putea să ai un angajat, atunci el va câştiga mai bine decât tine.
Lecţia 9: Respectă-ţi cuvântul.
Lecţia 10: Nu promite lucruri pe care nu le poţi livra.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE