Media & Advertising

Cum ne învaţă francezii meşteşugurile tradiţionale... româneşti?

Cum ne învaţă francezii meşteşugurile tradiţionale... româneşti?

Autor: Anda Brînduşă, Macri Andreea

08.07.2011, 17:04 897

L-am întâlnit pe Philippe în reşedinţa oficială de pe stradaBiserica Amzei, unde răcoarea aristocratică a încăperilorsomptuoase de la parter contrasta viu cu atmosfera febrilă de lamansarda încinsă de soare, în care cei implicaţi în proiect seperindau continuu între locul de fitting şi numeroasele camereînţesate cu fâşii de materiale, schiţe, hârtii, broderii, ii,nasturi, panouri şi lăzi vechi de zestre.

Se afla în mijlocul unui fitting, făcând exact ceea ce faceorice designer când pregăteşte o colecţie: retuşuri. O ipostazăoarecum surprinzătoare, căci - deşi are un background remarcabil înmodă (a lucrat cu Karl Lagerfeld, Jean Paul Gaultier sau ThierryMugler şi a realizat costume de scenă pentru Opera din Paris) - dela venirea sa în România, Philippe Guilet ne-a obişnuit să iniţiezeproiecte fashion, dar nu şi să îl vedem potrivind ace, netezindcute, dând indicaţii minuţioase croitoresei şi drapând o rochie pecorpul modelului.

A intrat acum în acest rol mai mult decât din pasiune: şi anumecu o misiune. Aceea de a valoriza patrimoniul cultural românesc înlimbaje moderne printr-un proiect independent, ce va fi prezentatîn septembrie la Bucureşti şi apoi la Grand Palais, în Paris.

100%.RO reprezintă episodul-pilot, transpus într-o colecţievestimentară din 20 de piese, ce redau traseul parcurs de Philippeprin Bucovina, Maramureş, Ardeal, Oltenia şi Muntenia. Ţinuteleutilizează şi reinterpretează elementele lucrate de către artizani,urmând fie metoda lor tradiţională, fie indicaţiile şi schiţeledesignerului.

Citiţi în The Oneun interviu acordat de directorul artistic al Ambasadei Franţei,Philipe Guilet

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO