Media & Advertising

Piraterie cu filme de Oscar

07.03.2003, 00:00 7

Intr-un magazin audio-video din Beijing se gasesc de cumparat DVD-uri piratate de foarte buna calitate copiate dupa noua premiera produsa de New Line Cinema "Stapanul inelelor: cele doua turnuri", cu multe luni inainte ca producatorul sa autorizeze lansarea de copii ale filmului pe piata, relateaza Wall Street Journal Europe.
Surprinzator este faptul ca sursa materialului piratat este chiar producatorul New Line Cinema. In incercarea de a obtine cat mai multe nominalizari la Oscar, casa producatoare care face parte din grupul media AOL Time Warner a trimis DVD-uri originale cu filmul "Stapanul inelelor" la toti membrii Academiei de Film. Se pare ca o parte din aceste discuri au incaput pe alte maini si au devenit sursa digitala pentru copiile ilegale.
Desi filmul ruleaza in cinematografe din intreaga lume, copii digitale impecabile dar ilegale se gasesc de cumparat aproape oriunde. DVD-urile care se vand la Beijing afiseaza din cand in cand avertismentul: "Copia pe care o vedeti este doar pentru a fi vazuta de membrii Academiei. Este in proprietatea lui New Line Cinema si nu este de vanzare si nici nu este destinata proiectiilor publice".
Aceasta situatie este rezultatul ciocnirii a doua forte puternice la Hollywood: lupta pentru limitarea pirateriei si lupta pentru a castiga un premiu Oscar. Marile studiouri trimit in fiecare an mii de copii persoanelor care voteaza pentru Oscar si alte premii acordate productiilor cinematografice. In trecut, majoritatea copiilor erau pe casete video, insa de anul acesta, odata cu raspandirea tot mai mare a DVD-ului, tot mai multe persoane implicate in desemnarea castigatorilor au solicitat copii in acest format. In ciuda usurintei cu care DVD-urile pot fi copiate ilegal si redistribuite, majoritatea studiourilor au acceptat cu bucurie: un aparent triumf al febrei Oscarurilor asupra oricaror alte ratiuni economice, care este neobisnuit chiar si pentru Hollywood. "Hai sa recunoastem, in ce alt domeniu s-ar face asta?", spune producatorul de film Marc Abraham.
Copiile pentru Oscar au generat un produs piratat a carui calitate o depaseste pe cea copiilor ilegale obisnuite. Asociatia filmului din America, care reprezinta studiourile, nu a dorit sa mentioneze vreun film anume, insa a precizat ca investigatiile sale au confirmat existenta de copii pirat pentru peste 20 de filme care au fost initial trimise membrilor Academiei.
Problema este rezultatul direct al unei vechi dileme pentru studiouri: sa ii faca pe membrii Academiei sa le aleaga filmele chiar daca multi dintre acestia nu le-au vazut inca la cinema. Pentru a starni interesul fata de premiile Oscar, majoritatea studiourilor nu trimit copii doar celor 5.800 de membri ai Academiei, ci si presei si cel putin la o parte din membrii diferitelor asociatii ale scenaristilor, actorilor si distribuitorilor. In prezent, unele studiouri trimit peste 10.000 de copii ale fiecarui film, majoritatea in format DVD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO