Media & Advertising

"Razboiul Stelelor" - reteta comerciala de miliarde de dolari

20.05.2005, 12:11 15

In urma cu trei saptamani, inainte de lansarea "Episodului III: Razbunarea Sith", mii de persoane care purtau costume "Star Wars", tineri si batrani, au invadat Indianapolis pentru a participa la intrunirea oficiala a fanilor si asa cum s-a intamplat si in trecut, fanii imbracati in Stormtroopers si Printese Leia s-au asezat la cozi imense in fata cinematografelor din New York si din lume pentru a urmari filmul, scrie CNN Money.

WRazboiul Stelelor va fi un mare succes", a spus Gitesh Pandya, analist de film la BoxOfficeGuru.com. Mare parte din analisti cred asta, desi ultimele parti au fost dezamagitoare atat pentru criticii de film cat si pentru fani, care nu au apreciat actiunea mult prea complexa si personajele noi. Acum, "Star Wars" si-a luat masuri de siguranta; este a sasea si ultima parte a celebrei saga despre dragoste si razboi. "Razbunarea Sith" a fost caracterizata ca fiind mult mai violenta dar si mai bine construita decat celelalte.

Aceasta lansare are loc intr-o perioada de criza pentru industria filmului din SUA, in care toti se bazeaza ca "Razbunarea Sith" sa revigoreze vanzarile de bilete, care in 2005 au scazut cu aproximativ 5,4 procente fata de 2004.

Un debut dezamagitor ar putea crea panica printre managerii de la Hollywood. Revenirea vanzarilor poate oferi industriei de film impulsul de care are nevoie. Seria "Razboiul Stelelor", cu cinci parti produse pana acum, este fara indoiala cea mai reusita franciza din istoria Hollywood-ului. A reusit sa intreaca chiar si "Stapanul inelelor", "Harry Potter" sau al 21-lea film din seria James Bond.

Trilogia "Razboiul Stelelor" a strans pana acum 12,4 miliarde de dolari din bilete si vanzari de produse. Conform datelor oferite de Lucasfilm, 3,4 miliarde de dolari din aceasta suma au venit din box office si 9 miliarde din vanzarile jocurilor video "Battlefront", ale costumelor Clone Trooper si ale jucariilor Obi-Wan Kenobi. Pe langa vanzarile de bilete si de produse, aproximativ 130 de milioane de jocuri video "Star Wars" au fost vandute, conform DVD Exclusive, o publicatie comerciala.

Primele trei parti au strans mai mult decat "Harry Potter" sau orice alta serie importanta. Exhibitors Relations, firma care urmareste evolutia incasarilor, a analizat castigurile de pe piata interna a primelor trei parti si a ajuns la concluzia ca acestea au atras 1,6 miliarde de dolari. Trilogia "Stapanul inelelor" a vandut bilete in valoare de 1,1 miliarde de dolari iar "Harry Potter" a reusit sa atraga 906 milioane de dolari. Cu toate acestea un lucru este cert. Vanzarile de produse au asigurat un loc fruntas la acest capitol. Jim Silver, un expert in industria de jucarii si editor al revistei Toy Wishes, estimeaza ca Lucas a facut mai multi bani din vanzarile de produse decat din filme.

"Nu se poate face nici o comparatie intre ''Razboiul Stelelor'' si alta franciza de film. ''Razboiul Stelelor'' se situeaza la un cu totul alt nivel", crede Silver.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24