Media & Advertising

The Times a lasat istoria in vitrina si a trecut la formatul tabloid

05.11.2004, 00:00 17



Nu, nu este una din farsele cu care presa engleza si-a obisnuit cititorii. De pe 1 noiembrie, celebra si respectata publicatie The Times a renuntat la cei 216 ani de format mare si a trecut la formatul tabloid. Dar publicatia editata de grupul media condus de Rupert Murdoch promite sa-si pastreze standardele jurnalistice si sa mentina calitatile si valorile traditionale care i-au castigat buna reputatie la nivel mondial, informeaza Media Guardian.



Robert Thompson, redactorul sef al cotidianului a anuntat, printr-un editorial din pagina 2, publicat pe 30 octombrie, schimbarea formatului. "Luni, 1 noiembrie 2004, va fi o data importanta in lunga si extraordinara istorie a cotidianului The Times, o istorie cu schimbari de format si imagine, dar a carei constanta a fost jurnalismul de calitate. In ultimii 216 ani, The Times a jucat un rol important in societatea britanica si a ramas, de departe, cel mai influent dintre ziare. The Times a fost primul ziar care a angajat un corespondent strain si acum are mai multi corespondenti straini decat a avut de-a lungul istoriei sale. El este citit de mult mai multi oameni de afaceri, decat oricare alt ziar de calitate din Anglia, iar originalitatea si diversitatea editorialistilor sai este recunoscuta. Nimic din toate acestea nu se va schimba, dar de la 1 noiembrie The Times va fi un ziar compact", a scris el.



Experienta formatului compact, termen ales pentru a-l evita pe acela de tabloid, asociat in general in Marea Britanie cu The Sun si celebra fata de la pagina trei, a inceput pentru The Times pe 26 noiembrie 2003. De atunci, in unele regiuni ziarul a aparut in ambele versiuni.



"Ne-am testat vanzarile in format compact in Scotia, Irlanda de Nord si vestul Angliei, si acestea au crescut doar atunci cand am abandonat definitiv formatul mare", a subliniat Paul Hayes, director general al ziarului. El a precizat ca schimbarea a fost un raspuns la solicitarile cititorilor.



Decizia a fost salutata de agentiile de media planning & buying din Anglia. "Eu as fi facut-o mai repede. I-a costat foarte mult sa produca si versiunea broadsheet si cea compacta in acelasi timp", a declarat Steve Goodman de la Mediacom



Abba Newbery, planning director la Allmond Partnership, a catalogat decizia drept "curajoasa". "Formatul compact reprezinta viitorul si nu poti opri progresul. Sunt sigura ca oamenii au fost socati si cand au aparut televizoarele color", a spus ea.



O parte a angajatilor au fost deranjati de faptul ca nu au fost anuntati din timp de decizia de a renunta la formatul broadsheat. Momentul exact al trecerii la tabloid a fost tinut secret, iar jurnalistii au aflat din mass-media de schimbare. Una din ingrijorarile acestora era ca trecerea la acest format implica reducerea locurilor de munca.



Si The Independent, ziar de centru-stanga, a renuntat in acest an la formatul broadsheet si de pe 17 mai a trecut la cel tabloid.





Abonatii nemultumiti au fost despagubiti



The Times a oferit reduceri de pret abonatilor care si-au exprimat nemultumirea fata de schimbare, incercand astfel sa le castige loialitatea pentru noul format.



Abonatilor care au sunat sa se planga ca nu au primit ziarul de format mare pe care l-au platit, oficialii companiei le-au oferit posibilitatea de a cumpara ziarul pentru 1,50 lire sterline pe saptamana, mai putin de jumatate din pretul pe care l-au achitat pentru actualele abonamente.



Aproximativ 180.000 de cititori, din totalul de 660.906, mai preferau inca formatul mare, la 11 luni dupa ce ziarul a lansat si editia tabloida. Abonatii, carora li s-a spus in iunie ca vor fi publicate ambele formate, au primit scrisori prin care au fost anuntati ca formatul mare nu va mai fi editat.



Pe 1 noiembrie o parte a abonatilor a sunat la numarul publicat pe prima pagina pentru a se plange de schimbare. "Am avut cateva plangeri. Cu siguranta ca vor fi si oameni dezamagiti, dar majoritatea cititorilor nostri prefera formatul compact", a declarat una dintre angajatele helpline-ului. Comentariile ei au fost sustinute de executivii ziarului. Unul dintre acestia a declarat ca in prima zi a formatul tabloid numarul plangerilor a fost "foarte mic".



News International, grupul media condos de Rupert Murdoch mai editeza in Marea Britanie, pe langa The Times si publicatiile Sunday Times si The Sun.





Good Times, bad Times



Intrebarea pe care o pune International Herald Tribune este daca trecerea The Times la formatul compact va avea succesul The Independent, al carui tiraj a crescut cu 20% dupa adoptarea formatului tabloid. "Dar The Independet, care are mai putin de 20 de ani, este un ziar mult mai tanar decat The Times si analistii spun ca aceasta schimbare ar putea reprezenta o problema mai mare pentru conservatorii cititori ai The Times", noteaza publicatia citata. IHT mentioneaza totusi ca de la lansarea editiei tabloide a The Times tirajul acestuia a crescut cu 4,5%, ajungand la 660.906 in luna septembrie.



In Europa, si nu numai, multe ziare broadsheet, printre care Die Welt (Germania), au publicat si editii tabloide sau au trecut definitiv la acestea in incercarea de a atrage tinerii cititori. Acelasi lucru s-a intamplat si in SUA unde Chicago Tribune si alte ziare au introdus si editii tabloide adresate tinerilor.



"Totusi ideea unor judecatori in birourile lor sau a unor gentlemani care stau la club si citesc editia compacta a The Times nu pare prea convingatoare", a scris, pentru The Independent, Peter Cole, profesor de jurnalism la Universitatea din Sheffield.



Analistii au spus ca trecerea la un singur format - ori renuntand la broadsheet, ori anuland editia tabloida - era inevitabila. Publicarea a doua versiuni a aceluiasi ziar era o povara financiara pentru un ziar care avea pierdeir financiare.



"Dar transformarea The Times ar putea lansa o batalie interesanta a tirajelor cu principalul sau rival, The Telegraph, care a trecut si el printr-o tranzitie importanta in urma vanzarii acestuia fratilor Barclay, niste investitori britanici", noteaza IHT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO