Mediafax.biz Exclusiv

Analiştii văd un profit în creştere cu 50% la BRD în trimestrul trei

Analiştii văd un profit în creştere cu 50% la BRD în trimestrul trei

Autor: Adrian Cojocar

02.11.2011, 18:58 313

BRD raportează vineri rezultatele financiare pe primele nouă luni ale anului.

Câştigul BRD pe primele nouă luni ar putea să se situeze la 442,8 mil. lei (105,3 mil. euro), nivel uşor sub cel din perioada similară a anului trecut, potrivit mediei estimărilor aceloraşi analişti.

Cei mai optimişti sunt analiştii RCI, care estimează că BRD şi-ar putea majora de peste două ori profitul în trimestrul trei, până la 239,6 mil. lei.

"Principalul factor care ar trebui să contribuie la o revenire a profitului net în acest trimestru este reducerea costului riscului datorită naturii pro-ciclice a provizionă rii RAS (având în vedere presupunerea că portofoliul de credite neperformante va încetini creşterea), precum şi sezonalităţii rezultatului operaţional.

Trebuie precizat că pe standarde IFRS nu ne aşteptăm la o evoluţie similară a costului riscului, ci la o stagnare", spune Alexandru Combei, analist la Raiffeisen Capital & Investment.

În următoarea perioadă el se aşteap tă la o încetinire a creşterii creditelor şi la o îngustare a marjei de dobândă.

Alţi analişti sunt pesimişti şi spun că profitul BRD va scădea şi în trimestrul al treilea, după ce a coborât cu 23% în prima jumătate a anului.

"Pentru a doua jumătate a anului luăm în calcul o înrăutăţire a condiţiilor economice generale şi o mai mare incertitudine a mediului economic, ceea ce ar putea să se reflecte negativ în rezultatul net al băncii pentru întreg anul 2011. În primele nouă luni ne aşteptăm la o uşoară reducere a veniturilor din dobânzi şi a celor din comisioane, în acelaşi timp cu o diminuare mai semnificativă a veniturilor din operaţiuni financiare.

Am estimat un nivel al provizioanelor de risc de credit la nivelul de 850 mil. lei", spune Magda Sirghe, analist la Tradeville.

Adrian Marin, şefa departamentului de analiză din cadrul Unicredit CAIB Securities, se aşteaptă ca veniturile băncii să se menţină pe un trend descedent mai ales ca urmare a scăderii veniturilor din dobânzi şi a celor din tranzac ţionare. "Creşterea creditării va fi încetinită în special la nivelul creditului de consum, deşi în cazul BRD noile reglementă ri este probabil să aibă un impact minor asupra volumului de creditare pentru că cele de consum au o pondere de doar 14% în totalul creditelor faţă de o medie de 60% la nivelul pieţei. Ne aşteptăm ca presiunea pe profit să rămână una ridicată din mai multe cauze: presiunea pe marje pe fondul declinului randamentelor la împrumuturi şi din tranzacţionare şi costurile mai mari de finanţare, respectiv o creştere în continuare trimestru la trimestru a provizioanelor pe standarde RAS", spune Marin.

Analiştii BCR cred pe de altă parte că provizioanele nete ale BRD vor înregistra o scădere faţă de anul trecut, fapt ce va ajuta profitul BRD în trimestrul trei.

"Mă aştept ca veniturile BRD să fie sub presiune pe toate liniile, mai ales în cazul celor din tranzacţionare. Veniturile din dobânzi vor fi slăbite de nişte marje mai mici la creditare şi de stagnarea volumului de credite. Per ansamblu, văd un trimestru trei în aceeaşi notă şi o tendinţă similară cu cea din trimestrul precedent. Chiar dacă mă aştept ca costurile să fie ţinute sub control, anticipez o creştere a costului de risc şi un indicator de rentabilitate ROE pe tot anul de 11-12%", spune Florin Ilie, director pieţe de capital la ING Bank.

Banca Transilvania (TLV) a raportat săptămâna trecută un profit de 41 mil. lei în T3, cel mai mare profit trimestrial din ultimii trei ani, pe fondul reducerii provizioanelor de risc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO