Mediafax.biz Exclusiv

Au ajuns la afaceri de un miliard de euro în deplină discreţie: traderii de cereale au avut cel mai bun an din istorie

Au ajuns la afaceri de un miliard de euro în deplină discreţie: traderii de cereale au avut cel mai bun an din istorie

Autor: Gabriel Razi

24.08.2011, 20:02 1256

Motorul avansului l-au reprezentat atât recolta bună de anul trecut, cât şi preţurilerecord la cereale, dar şi faptul că aceste businessuri şi-au adaptat strategiile la piaţa locală. Aceste companii, fiecare doar cu câteva sute de salariaţi, sunt puţin cunoscute pe piaţa locală, dar comer cializează aproape întreaga producţie de cereale la export. În 2010 au ajuns la afaceri de un miliard de euro.

"A fost cel mai bun an din istorie pentru traderi. Exporturile făcute de casele de comerţ prin portul Constanţa au fost la niveluri record, la fel şi cantităţile de cereale intrate în silozuri.

Au trecut vremurile în care traderii stăteau cu uşa la siloz deschisă şi aşteptau cerealele, s-au dus către fermieri", spune Cezar Gheor ghe, director general al Ameropa Grains, trader care a încheiat anul trecut cu un rulaj 52 de milioane de euro, în creştere cu 53% faţă de 2009.Pe de altă parte, patru din primele cinci case de comerţ cu cereale au avut pierderi în 2010, acestea ridicându-se în total la 32 de milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor (MF).

"Explicaţia pentru aceste pierderi este că statul ro mân nu a ram bursat TVA-ul pentru cerealele exportate", explică Gheorghe, care înainte de a prelua conducerea executivă a Ameropa a condus timp de nouă ani echipa de vânzări a Cargill România. Datele pe care le rapor tează anual ma rile case de co merţ cu cereale la Ministerul Finanţelor sunt printre puţinele informaţii concrete despre aceste businessuri având în vedere că oficialii vorbesc rareori despre rezultatele financiare.

Fiecare angajat a adus 6 mil. euro

Între primii cinci jucători de pe piaţa tradingului de cereale cel mai mare avans a fost înregistrat de olandezii de la Nidera, care şiau dublat într-un singur an cifra de afaceri.

Astfel, dacă în 2009 compania cu sediul central la Rotterdam derula afaceri de 47,5 milioane de euro, anul trecut a fost încheiat cu un rulaj de 97,5 mil. euro. Mai mult, creşterea de anul trecut este a treia consecutivă din ultimii trei ani. În 2008 compania a avut în România afaceri de 30,3 mil. euro. "Anul trecut a fost un an de excepţie. Pre ţurile s-au dublat la unele produse, în conse cinţă şi rulajele, în plus cantităţile exportate şi producţia agricolă la grâu, porumb şi rapiţă a fost mai mare. În schimb am avut pierderi imense din cauza neseriozităţii furni zorilor", explică Victor Beznea, director general al Nidera.

Pe de altă parte, Nidera este unul dintre traderii cu cel mai mic număr de angajaţi din România. Olandezii au în biroul din Bucureşti 16 angajaţi, trei dintre aceştia ajungând în companie în ultimul an.În conse cinţă, Nidera este unul dintre cele mai eficiente businessuri locale în condiţiile în care fiecare angajat aduce companiei circa 6 mil. euro.

Cargill preia fotoliul de lider al traderilor

A doua creştere a afacerilor faţă de 2009 a fost înregistrată de Cargill. Acest trader a încheiat anul 2010 cu o cifră de afaceri de 419,7 mil. euro, în creştere cu 87% faţă de anul precedent.

În consecinţă, americanii de la Cargill au reuşit pentru prima dată în ultimii patru ani să depăşească traderul rival Alfred C. Toepfer, care a rulat anul trecut în România 380,5 milioane de euro.

De cealaltă parte, Alfred Toepfer şi-a majorat în 2010 businessul cu 27% faţă de 2009, când a avut afaceri pe piaţa locală de 299 milioane de euro. Aceasta este însă cea mai redusă creştere a afacerilor unuia dintre primii cinci jucători de pe piaţa comerţului cu cereale.

Cu toate că în 2010 Toepfer s-a văzut nevoit să renunţe la fotoliul de lider al traderilor din România, bă tă lia din frun tea clasamen tului comercianţilor de cereale se anunţă încinsă încă de pe acum în condiţiile în care Toepfer a anunţat recent un plan de investiţii gigant pentru România. Acest plan include extinderea reţelei de silozuri la 16 prin investiţia în şapte unităţi, dar şi achiziţia unei flote de barje cu ajutorul cărora cerealele colectate de la fermierii români urmează să ajungă în ter minalul de export din portul Constanţa.

Glencore părăseşte "club 5"

Cu toate că 2010 a fost cel mai bun an pentru traderii de cereale din România, elve ţienii de la Glencore au ieşit din topul primilor cinci comercianţi în funcţie de cifra de afaceri. Astfel, Glencore a avut afaceri de 39 mil. euro anul trecut, în scădere cu 29% faţă de 2009. Mai mult, 2010 a fost al doilea an în care traderul elve ţian în re gistrează afaceri în scă dere faţă de anul pre cedent având în vedere că businessul de 55 mil. euro din 2009 a fost cu 54% mai redus faţă de cel din 2008.

Alături de Nidera, Glencore este com pania cu cel mai mic număr de angajaţi între cele mai mari case de comerţ cu cereale din România. Anul trecut elveţienii au avut 16 angajaţi în biroul din Bucureşti, cu doi mai mult ca în 2009.

Per total, afacerile celor mai mari cinci traderi de cereale s-au ridicat în 2010 cumulat la 1,1 mld. euro, în creştere cu circa 36% de la 810 mil. euro în anul anterior. În total cei mai mari traderi de cereale prezenţi în România au 700de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO