Mediafax.biz Exclusiv

Austriecii de la Kapsch discută o achiziţie pe IT

Austriecii de la Kapsch discută o achiziţie pe IT

Autor: Adrian Seceleanu

14.06.2011, 16:54 761

Grupul austriacKapsch, cu afaceri anuale de peste 0,5 mld. euro, discută oachiziţie de "peste un milion de euro" a unei companii IT dinRomânia şi are în plan să ajungă la 50 de angajaţi până la fineleanului şi la aproximativ 200 într-un orizont de 5 ani, a declaratpentru ZF Jochen Borenich, membru în boardul uneia dintre diviziilegrupului, BusinessCom - care oferă soluţii integrateIT&C.

"Credem că în săptămânile viitoare vom semnaun contract de achiziţie, avem discuţii în acest sens cu mai multecompanii. Obiectivul nostru este să facem un pas rapid pe piaţa dinRomânia şi o achiziţie este singura posibilitate.Pot spune doar că valoareatranzacţiei va fi o sumă cu 7 cifre, în euro", a spus Borenich,adăugând că vizează firme de servicii: "Nu vom deţineinfrastructură telecom în România. Putem colabora cu operatorii,fie pentru a le oferi servicii şi echipamente, fie pentru a integraserviciile lor de comunicaţii, dar nu vrem să avemcabluri".

Planurile sunt create pe o perioadă de cinciani, spune managerul Kapsch: "Planul este ca până la finele anuluisă ajungem la 50 de angajaţi. Strategia noastră este conturată pe operioadă de cinci ani: dacă businessul merge conform aşteptărilor,vom ajunge la 200 de oameni".

Anul trecut piaţa locală de soft şi serviciiIT a fost evaluată la 704 mil. euro de compania de cercetare PierreAudoin Consultants (PAC).În acest an piaţa ar urma să ajungă la 760 mil.euro.

Jochen Borenich afirmă că ţintacompaniei nu este de a deschide în România un centrunearshore.

"Nu căutăm resurse ieftine ca săcreăm un centru de costuri. Căutăm angajaţi cu specializări înaltepentru a ne putea face loc pe piaţă.Nu e în planul nostru să facem o subsidiară caresă fie controlată de la Viena, ci una care să fie pe picioarele ei.Suntem în discuţii şi pentru recrutarea unui CEO. Suntem gata săinvestim milioane de euro în România."

Fondată în 1892 în Viena ca un producător deaparate de telegrafiat, Kapsch este o afacere de familie care saextins în mai multe ţări din regiune şi are trei divizii: cea desoluţii integrate IT&C (BusinessCom), cea care oferăechipamente şi soluţii pentru operatorii telecom şi soluţii decomunicaţii pentru căile ferate (CarrierCom) şi o alta care oferăsoluţii, echipamente şi servicii de colectare a taxelor pentruautostrăzi (TrafficCom).

Până acum, Kapsch era prezent în România cucinci oameni, după ce firma a câştigat în 2009 un contract cuPetrom, cea mai mare companie din România, al cărei acţionarmajoritar este firma austriacă OMV.

"În acest moment opţiunile noastre erau fiesă păstrăm situaţia existentă şi să rămânem cu cei cinci oameni,fie să ne extindem. Am analizat situaţia de pe piaţa din Româniaşi am luat decizia de a ne extinde puternic în România, luând înconsiderare trei factori cheie", a declarat Borenich.

Unul dintre motivele care justificăexpansiunea este prezenţa masivă a companiilor austriece cu careKapsch are contracte pe piaţa de acasă şi care au business şi înRomânia.

"Sunt numeroase companii în aceastăsituaţie, de la Erste Group, OMV, Raiffeisen până la ViennaInsurance Group, printre altele."

După discuţii preliminare în Austria, Kapschpariază pe faptul că aceste companii vor alege să lucreze cuacelaşi furnizor şi în România.

"Am construit o treime din reţelele localeale firmelor din Austria" precizează Borenich, evocând astfelnotorietatea Kapsch în Austria.

Un al doilea motiv îl reprezintă potenţialulde business generat de sectorul public şi în special de segmentulde sănătate. Compania oferă, spre exemplu, în Austria şi pe altepieţe, soluţii de carduri inteligente de sănătate, plusinfrastructura din spatele cardurilor, care este instalată înbirourile doctorilor. "

Avem experienţă în acest domeniu şi credemcă am putea să o exportăm în România.Ţintim şi domenii precum turismul."

De asemenea, Kapsch a luat în considerareestimările consultanţilor potrivit cărora piaţa IT din România vacreşte cu aproximativ 13% până în 2012.

"În România sunt multe bănci, operatoritelecom, companii medii şi mari care au nevoie de soluţiiIT&C."

Compania va intra în concurenţă pe piaţalocală şi cu furnizori locali, dar şi cu alţi jucători austrieci,precum S&T sau Raiffeisen Informatik (IIRUC). Pe piaţăactivează şi jucători globali ca HP sau IBM.

"Credem că am putea atrage clienţi care vorsoluţii flexibile. Faţă de multinaţionale noi putem fi flexibili şilua decizii rapid.Nuavem un lanţ lung de decizie şi nu avem doar contracte sauabonamente standard."

Divizia de soluţii integrate IT&C aKapsch oferă de la soluţii de cloud computing până la consultanţă,externalizare şi soluţii de securitate.

Kapsch e partener cu companii ca Google,Microsoft, Cisco sau HP în furnizarea de soluţii şi echipamente. Pede altă parte, divizia IT&C a Kapsch nu este singura careurmăreşte extinderea businessului în România. Şi divizia de soluţiipentru operatorii telecom, CarrierCom, participă la o licitaţieorganizată de societatea de căi ferate din România, a spusBorenich, fără a oferi detalii.

"E o licitaţie importantă", a spus el. Dupăce a cumpărat în 2009 active ale canadienilor de la Nortel, Kapscha devenit cel mai mare furnizor global de soluţii GSM pentru căileferate (GSM-R).

Şi divizia care oferă soluţii de taxarepentru drumuri - şi care comercializează de la soluţiile demonitorizare ale traficului până la echipamentele care trebuie săfie instalate în autovehicule, are în vedere eventuale contracte înRomânia. Compania are contracte în întreaga lume, de la Africa deSud până la Australia şi o mare parte a ţărilor din Europa, maipuţin România şi Bulgaria.

În Ungaria, spre exemplu, Kapscha instalat un sistem video de detectare a incidentelor, iar înCehia compania a construit de la zero, în nouă luni, un sistem decolectare a taxelor de drum. Această divizie este listată la bursădin 2007.

Grupul Kapsch are peste 4.000 deangajaţi, iar în anul fiscal 2010 (aprilie 2009 - martie 2010) aînregistrat afaceri de 511,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO