Auto&transporturi

Zeci de mii de tichete sunt încă în piaţa auto şi le dau speranţe importatorilor pentru vânzări mai bune

Autor: Bogdan Alecu

20.10.2010, 18:36 5

Peste33.500 de vouchere "Rabla" se tranzacţionează în continuare pepiaţă cu o lună înaintea finalului programului pentru stimulareaînnoirii parcului auto din acest an potrivit datelor AdministraţieiFondului pentru Mediu. Programul Rabla se încheie în 24noiembrie.

Luând în calcul media de 2,9 tichete cu valoare nominală de 3.800de lei utilizată la achiziţa unui autoturism nou şi numai ticheteleprezente în momentul de faţă pe piaţă, se pot achiziţiona peste11.500 de autoturisme noi, adică cu peste 2.000 de maşini mai multdecât media ultimelor două luni.

Dacă s-ar lua în calcul şi potenţialul rămas de 13.300 de voucherece ar mai putea intra pe piaţă dacă numărul total de rable casatear atinge valoarea maximă de 190.000, atunci acestea ar puteaacoperi vânzări totale de peste 16.000 de maşini, în cazul în cares-ar utiliza toate.

Pe acest fond, oficialii Asociaţiei Producătorilor şiImportatorilor de Automobile (APIA) se aşteaptă la un al doilea"boom" al vânzărilor de maşini în lunile octombrie şi noiembrie.Primul a fost în luna iunie, declanşat de anunţul majorării Taxeipe Valoarea Adăugată de la 19% la 24% începând cu 1iulie.

"Este foarte posibil ca nu toate tichetele, corespunzătoare a190.000 de rable casate, să poată fi utilizate până pe 25noiembrie, dar cu siguranţă că pe finalul programului se vor grăbimai mulţi clienţi să profite de acest avantaj. Volumele de vânzăripentru octombrie şi noiembrie se vor situa prin urmare peste medialunară, probabil în jurul a 13.000-14.000 de maşini", a spus BrentValmar, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor şiImportatorilor de Automobile (APIA) şi director general al PorscheRomânia, cel mai mare jucător de pe piaţa de profil.

Singura lună din acest an în care s-au vândut aproape 14.000 demaşini a fost iunie.

Cât mai costă un voucher

Preţul de tranzacţionare al voucherelor a scăzut constant în piaţăpotrivit dealerilor auto, pe măsură ce Ministerul Mediului aanunţat suplimentarea voucherelor de la 60.000 la finele luniifebruarie, la 190.000 în toamna acestui an. Astfel, dacă la începutacestea se tranzacţionau chiar şi cu peste 2.000 de lei, preţurileacestora au ajuns în prezent la 1.000 - 1.100 de lei.

"Am aşteptat apropierea sfârşitului programului pentru a cumpăratichete Rabla. Dacă în iunie găseam vouchere numai la peste 1.500de lei, acum unii mi le oferă şi cu mai puţin de 1.000 de lei", aspus Simion, care doreşte să achiziţioneze un automobil nou înCapitală. Preţul voucherelor este estimat să ajungă la 500 de leisau chiar mai puţin pe "ultima sută" a programului, dar în acestcaz există riscul ca clientul să nu le mai poată utiliza, încondiţiile în care dosarul trebuie aprobat de către AFM înainte definalul programului pe 24 noiembrie, proces care durează mai multde o săptămână.

Sunt şanse ca trimestrul patru să fie "pe plus"

În ceea ce priveşte rezultatele ultimei luni din an, se aşteaptă ocreştere de peste 20% comparativ cu perioada similară a anuluitrecut, ceea ce ar determina astfel ca întreg trimestrul patru săînregistreze o creştere de peste 30%, cea mai "agresivă" de laînceputul declinului vânzărilor de maşini în toamna lui2008.

"Pentru luna decembrie aprecierea noastră este că volumul va fi subcel al lunii noiembrie, dar va depăşi uşor pragul de 10.000 deunităţi vândute. Ne dorim ca luna ianuarie a anului viitor să nu semai înscrie în zona celor mai slabe luni de vânzare, cum a fost înacest an şi datorită lansării chiar din ianuarie a noului program"Rabla" pentru 2011, să contribuie la păstrarea unui cadrurezonabil al activităţii de vânzare în industria auto", a subliniatBrent Valmar. În ceea ce priveşte strategia dealerilor, şefulPorsche România spune că nu sunt de aşteptat oferte suplimentare depreţ în ceea ce priveşte maşinile noi, în condiţiile în care "s-aatins limita discounturilor şi a avantajelor de preţ acordateclienţilor".

În ceea ce priveşte stocurile, dealerii Porsche România pot susţinecererea din perioada următoare, fără a depăşi în acelaşi timp ovaloare normală având în vedere nivelul actual al pieţei dinRomânia.

Cer continuarea "Rablei"

Trendul ascendent al vânzărilor de maşini este aşteptat să continueşi în luna ianuarie a anului următor în condiţiile în careprogramul de casare este anunţat să demareze înianuarie.

"Programul "Rabla" în 2011 este necesar în continuare pentrupăstrearea ritmului de înnoire a parcului auto şi pe linia depreocupare faţă de protecţia mediului, dar este necesar şi pentruasigurarea unui minim de activitate în vânzări, care să contribuiela asigurarea unei profitabilităţi absolut necesare supravieţuiriimultor distribuitor şi, nu în ultimul rând, are efecte directepozitive şi asupra clienţilor pentru care maşinile noi devin înacest fel mai accesibile", a spus Valmar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO