Mediafax.biz Exclusiv

Bruynseels, BCR: Companiile româneşti, întreaga economie şi BCR continuă să traverseze o perioadă dificilă

Autor: Razvan Voican

28.02.2011, 14:02 10

"Conformaşteptărilor, rezultatele au fost puternic afecate de condiţiiledificile de piaţă: economia a fost supusă unui semnificativ programde austeritate şi creşterii TVA - ale căror efecte încă se facsimţite", a spus Bruynseels.

BCR aforţat anul trecut creşterea cotei de piaţă pe segmentul corporate,la peste 25%, însă deteriorarea rapidă a afacerilor diviziei deretail a antrenat înjumătăţirea profitului anual al întreguluigrup, la 110 milioane euro, şi intrarea pe pierdere în trimestrulal patrulea chiar şi după standardele internaţionale deraportare.

Businessul corporate a ajuns să aducă 57% din portofoliul decredite al băncii, în creştere cu 5,5 puncte procentuale faţă de2009, respectiv cu 10 puncte faţă de 2008.

Balanţaîntre cele două segmente majore de activitate era înclinată înfavoarea retailului până în 2008 inclusiv, însă retailul s-adovedit cea mai vulnerabilă zonă pentru BCR în contextulcrizei.

În 2010,portofoliul de credite de retail a scăzut cu 7,3%, după ce în 2009înregistrase o altă scădere de aproape 7%.

Potrivitdatelor publicate de Erste, divizia de retail & IMM-uri a BCR aintrat pe pierdere din trimestrul al treilea, când a avut unrezultat negativ de peste 14 milioane euro, pentru ca în trimestrula patrulea pierderea netă să se dubleze, la aproape 25 milioaneeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24