Mediafax.biz Exclusiv

Camelia Şucu construieşte de la zero trei ferme de vaci. Doar în prima, investiţiile sunt de 3 milioane de euro

Camelia Şucu construieşte de la zero trei ferme de vaci. Doar în prima, investiţiile sunt de 3 milioane de euro

Autor: Adelina Mihai

23.05.2011, 18:06 1079

Şucu vrea să dezvolte un proiect de tipgreenfield prin care să construiască trei ferme de vaci în judeţeleArad şi Alba, unde va achiziţiona sau va lua în arendăterenuri.

"Ţelul meu este să investesc în trei fermede acest gen, în funcţie de păşunile pe care le voi găsi. Pentruprima fermă, care se va construi în judeţul Arad, este nevoie de unteren cu o suprafaţă cuprinsă între 500 şi 700 de hectare, necesarepentru un număr de 500- 1.000 de capete de vită.

Pen tru aceasta, investiţia pehârtie este de 3 mil. euro", a declarat pentru ZF CameliaŞucu.

Într-o primă fază, prima fermă seva ocupa de creşterea vitelor pentru carne (ulterior putând fifolosită eventual şi pentru producţia mixtă, de carne şi lapte),iar produsele vor fi vândute atât pe plan intern, cât şi laexport.

Aceasta nu este însă primaschimbare majoră a domeniului în care Camelia Şucu dezvoltăafaceri. După ce în ultimii ani a investit în principal înbusinessul de mobilă şi în terenuri, prin achiziţia a două parcele,una lângă hotelul de cinci stele Marriott din Capitală şi una înzona Băneasa, pentru circa 15 mil. euro fiecare, Camelia Şucu acumpărat anul trecut, pentru apro ximativ 4,5 mil. euro, piaţaagroalimentară Piaţa de Gros din Capitală.

"Ideea investiţiei în ferme devaci mi-a venit după ce am văzut câteva statistici care m-au pus pegânduri: Europa are un deficit de 500.000 de tone de carne de vită,iar dacă există acest deficit, înseamnă că s-a creat onevoie.Încerc săînvăţ înainte domeniul în care investesc pentru a şti ce să-i cerulterior managerului. Aşa că, în ultimele şase luni, am făcut unstudiu pe piaţa românească pe tot ceea ce înseamnă carnea de vită",a spus Şucu, prezentă ieri la o conferinţă pe tema leadershipuluifeminin organizată de către Microsoft România.

Medic de profesie, Camelia Şucu, 45 de ani,a pornit afacerile în domeniul mobilei la începutul anilor '90împreună cu fostul soţ, Dan Şucu, iar în 2007, în urma divorţului,ei şi-au împărţit afacerile.

Astfel, ea a vândut acţiuni Mobexpert pentruaproape 40 mil. euro, dar a rămas cu 100% din acţiunile ClassLiving.

"Mi-am propus ca obiectiv să creez cât maimulte locuri de muncă, de aceea mi-am îndreptat atenţia cătredomeniile în care se pot crea noi locuri de muncă. Insist pe ideeacă în agricultură se pot crea locuri de muncă cel mai rapid şi celmai uşor la ora actuală", a spus ea.

În opinia sa, crearea de noi locuri de muncăşi creşterea puterii de cumpărare a oamenilor sunt principaliiindicatori care ar putea să convingă un om de afaceri că economiase redresează.

"România nu are consumatori - oameni cu unloc de muncă - şi nu are consumatori valizi, adică oameni care auun salariu fix şi un job stabil, prin care să-şi poată acoperi înfaţa băncii ratele pentru casă, mobilă sau electrocasnice", a spusŞucu. O altă decizie de business importantă luată anul trecut decătre Camelia Şucu a fost mutarea magazinul Natuzzi de 1.200 mp depe Bulevardul Unirii din Capitală în zona Pipera (unde este şisediul Class Living) în condiţiile în care chiria pe care o plăteanu a scăzut de la începutul crizei.

În anul 2009, businessul din industriamobilei de lux controlat de Camelia Şucu a rulat afaceri de circa 3milioane de euro şi a avut pierderi de 2,6 milioane deeuro.

"Încercăm să ne reinventăm.Business-ul din mobilă numerge excelent, dar a început să meargă mai bine, încercăm să ţinempasul cu schimbările pieţei, iar unele produse sunt accesibile şipentru clienţii din zona de middle management.Pentru Piaţa de Gros muncescdestul de mult, pentru că îmi place şi este o afacere care se vadezvolta foarte mult", a mai spus Şucu.

Ea crede că în următorii aniprimăriile vor pune foarte mare accent pe dezvoltarea de pieţe decartier organizate, având în vedere că în prezent se discută peteme precum agricultură sau alimente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO