Mediafax.biz Exclusiv

Centrul Cultural American se mută din vila lui Sorin Marin, fost partener cu Patriciu la Petromidia

Autor: Cristi Moga

27.06.2011, 18:41 183

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti a anun­ţat recentmutarea ambasadei şi a cen­trului cultural într-o clădire din zonaBăneasa, unde vor fi relocate toate activităţile misiuniidi­plo­matice americane la Bucureşti, care îşi des­fă­şoară înprezent activitatea în mai multe imo­bile din Capitală. Americaniiau început de câţi­va ani să construiască un sediu propriu pe unteren de pe platforma Băneasa, pe care omul de afaceri GabrielPopoviciu a dezvoltat cel mai important proiect imobiliar dinRo­mânia.

Pe lângă sediul ambasadei de pe strada Tudor Arghezi, o altăclădire importantă care va fi eliberată de americani este sediulCen­trului Cultural, situat în apropiere de Piaţa Spaniei.

Sorin Marin a intrat la sfârşitul anilor '90 în ac­ţionariatulgrupului Rompetrol alături de miliardarul Dinu Patriciu, afaceredin care a ieşit în anul 2002 printr-o tranzacţie de 20 demi­lioane de dolari. Ulterior, din poziţia de ad­minis­trator alcompaniei, el a fost cercetat sub acuzaţiile de spălare de bani,înşelăciune şi evaziune fiscală.

Acum, Sorin Marin controlează mai multe proprietăţi imobiliaredin centrul Capitalei prin intermediul firmei Tudori Properties,atât vile în zone precum Primăverii sau Lascăr Catargiu, cât şi maimulte apartamente pe Şoseaua Nor­dului, o parte dintre acesteaînchiriate com­paniei Petrom.

Potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mo­biliare, Marin agarantat cu o serie de pro­prie­tăţi, printre care şi actualulsediu al Centrului Cultural American din Dumbrava Roşie nr. 10, unîmprumut cu o valoare de 15 milioane de euro contractat anul trecutde la Raiffeisen Bank.

Proprietatea din Dumbrava Roşie se află pe un teren de 1.500 demetri pătraţi şi are două corpuri de clădire cu o suprafaţă la solcumulată de aproape 700 de metri pătraţi. Pentru astfel deproprietăţi, chiriile solicitate pot depăşi 10.000 de euro lunar,potrivit datelor de pe site-urile cu anunţuri imobiliare.

Sorin Marin nu a putut fi contactat până la închi­derea ediţieipentru a oferi informaţii pri­vind viitoarea destinaţie a clădiriisau valoarea chiriei solicitate.

Tudori Properties este o firmă deţinută de Sorin Marin (70%) şiFundaţia Anonimul (29,6%), potrivit datelor de la RegistrulCo­mer­ţului. Compania a avut în ultimii ani veni­turi de circa1,8-2 milioane de euro/an din închi­rierea unor proprietăţiimobiliare.

Potrivit informaţiilor existente, printre oamenii de afacericare deţin mai multe clădiri cu valoare arhitecturală din centrulBu­cureştiului se mai numără Ovidiu Popescu, cel care controleazăfirma Petrolexportimport, precum şi Palatul Ştirbei de pe CaleaVictoriei, sau Răzvan Petrovici, proprietarul fostei reţele desupermarketuri Univers'All.

Ambasadele, galerii de artă sau chiar o serie de case deavocatură şi companii preferă în continuare să închirieze vile depatrimoniu din zona centrală a Capitalei în detrimentul clă­dirilorde birouri din oţel şi sticlă.

Una dintre tranzacţiile importante realizate cu acest gen deproprietăţi în ultimele luni a fost închi­rierea de către casa delicitaţii Artmark a Pala­tului Cesianu de pe strada Maria Rosetti,pro­prietate în care omul de afaceri Gabriel Po­poviciu,dezvoltatorul proiectului Băneasa, a avut biroul timp de mai mulţiani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24