Mediafax.biz Exclusiv

De ce le pasă bancherilor austrieci de România: au aici 30 mld. €

De ce le pasă bancherilor austrieci de România: au aici 30 mld. €

Autor: Razvan Voican

29.11.2010, 19:18 24

România este a doua mare piaţă din lume pentrubăncile austriece, care au o expu nere locală de 30 mld.euro,interesul bancherilor de la Viena faţă de ceea ce se întâmplă laBucureşti fiind pe măsură.

În contextul turbulenţelor financiare care seţin lanţ în Europa, greutatea expunerii băncilor dintr-o ţară faţăde economii străine capătă mult mai multă greutate, interconectareaprin fluxuri de bani antrenând riscuri reciproce: dacă România nuiese din criză, sistemul bancar austriac are oproblemă.

Expunerea pe România echivalează cu peste 10%din PIB-ul Austriei, însemnând în ace laşi timp aproape 8% dincreditele to tale acor date în străinătate de ban cherii austri ecişi care se ridică la circa 390 mld.euro, potrivit datelor de la Banca Reglementelor Interna ţionale (BRI).

Sistemul bancar din Grecia, afectat deja deproblemele locale, are o expu nere de aproape 17 mld. euro pe România, în timp ce Franţa, reprezentată de a doua mare bancă - BRD,are o expunere locală de numai 12 mld. euro, iar Italia, prezentăpe piaţă prin UniCredit şi Intesa Sanpaolo - mai puţin de 10 mld.euro. În total, băncile euro pe ne au cir ca 80 mld. euro înRomânia. Statisticile BNR nu reflectă expuneriletotale.

Miza pentru austrieci este evidentă. Nu osingură dată Andreas Treichl, CEO al Erste Group - care controleazăBCR, şi Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, s-au făcutremarcaţi în ultimii doi ani prin co mentarii critice nu numai înprivinţa situaţiei economice din România, dar şi a contextuluipolitic. De asemenea, la sfârşitul lui 2008 s-au numărat printrecei mai vocali susţinători externi ai ideii ca România să împrumutebani de la FMI.

Sistemul bancar austriac are cea mai mareexpunere externă pe Cehia, cu credite acordate de peste 46 mld.euro, în timp ce pe locul al treilea, după România figurează Ungaria, cu circa 27 mld. euro, urmată de Slovacia cu 22 mld.euro.

În aceste condiţii, soarta băncilor austrieceajunge să depindă de soarta unui grup de ţări din Europa Centralăşi de Est. De la izbuc nirea crizei internaţionale în toamna lui2008, bancherii de la Viena au făcut eforturi mari să susţinăimaginea externă a regiunii - ca talogată din start ca având ovulnerabilitate ridicată, iar pentru a-şi asigura propria centurăde salvare au cerut acorduri cu FMI şi pentru Ungaria, şi pentruRomânia.

Faţă de Irlanda, ţinută sub reflectorul pieţelor de mai multe săptămâni, expunerea băncilor austriece este denumai 3,8 mld. euro, însă faţă de Italia - o altă ţară suspectatăcă ar putea intra sub presiune după Portugalia şi Spania, se ridicăla considerabila sumă de peste 18 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24